Κοτζιάς για το συλλαλητήριο από τις Βρυξέλλες: Άλλο το όνομα, άλλο «η τύχη της ελληνικής Μακεδονίας»

Το ζήτημα της τουρκικής εισβολής στη Συρία έθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο των 28 της ΕΕ

Κοτζιάς για το συλλαλητήριο από τις  Βρυξέλλες: Άλλο το ό

Το θέμα της τουρκικής εισβολής στη Συρια έθεσε ο Yπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, στο Συμβούλιο των 28 της ΕΕ. Όπως δήλωσε ο ίδιος στους εκπροσώπους του Τύπου στις Βρυξέλλες, έθεσε το ζήτημα υπό την άποψη της παραβίασης του διεθνούς δικαίου, ωστόσο επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά δεν είχε ακόμα συντεταγμένη απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα.

 Οι 28 ΥΠΕΞ της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες με βασικό αντικείμενο την κατάσταση στη Λιβύη και στη Μ. Ανατολή και κατά τη σύντομη παρέμβασή του ο Έλληνας Υπουργός διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα παίξει το ρόλο έντιμου διαμεσολαβητή τόσο σε σχέση με τη Συρία όσο και για την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος.

 Επιπλέον, ο Ν.Κοτζιάς πραγματοποίησε και σύντομη ενημέρωση αναφορικά με την προσέγγιση Ελλάδας και Αλβανίας.

 Ως προς το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, αφού  ενημέρωσε ότι πρόκειται να μεταβεί στο Νταβός για συνομιλίες με τις Αρχές της γειτονικής χώρας, τόνισε ότι αφενός δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα  και αφετέρου δεν ασκούνται πιέσεις προς την Ελλάδα ούτε από την ΕΕ ούτε από τις ΗΠΑ, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει ξεκαθαρίσει πλήρως τη θέση του.

"Οι εταίροι μας πάντοτε ενδιαφέρονται για το πού βρίσκονται τα θέματα και με την Αλβανία και με τη FYROM. Όταν ερωτώμαι, ενημερώνω, στο βαθμό που συντρέχει λόγος", είπε. "Στη διαπραγμάτευση είμαστε οι δύο χώρες. Διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι δεν πρέπει να ανακατεύονται, ο γενικός  γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε με σαφήνεια ότι αν δεν καταλήξουμε κάπου δεν μπορεί να ανοίξει το ζήτημα για το ΝΑΤΟ κι επίσης οι ΗΠΑ δεν ανακατεύονται γιατί μορφοποιούν το σύστημά τους", συμπλήρωσε.

Σε σχέση με το πρόσφατο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε για το ζήτημα της ονομασίας στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή, ο Υπουργός δήλωσε πως πρόκειται για έκφραση της βούλησης των πολιτικών στο πλαίσιο της δημοκρατίας, τονίζοντας ότι ως προς την καταδίκη του αλυτρωτισμού έχει θετική συνεισφορά, κακώς επιχειρείται ταύτιση του ονοματολογικού με τα υπόλοιπα ζητήματα.

 "Η προσέλευση στο συλλαλητήριο ήταν μια έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας ήταν έκφραση της αγωνίας πολλών Ελλήνων που καμία φορά λανθασμένα ταυτίζουν διαπραγμάτευση του ονόματος με τη τύχη της ελληνικής Μακεδονίας, και ήταν ένα συλλαλητήριο που  αναπτύσσει παραπέρα τις μορφές του δημοσίου διαλόγου, με άλλοτε καλό και άλλοτε με όχι, δεν νομίζω ότι έχει όμως επίπτωση πάνω στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού της δικής μας χώρας", δήλωσε συγκεκριμένα.

Ξεκαθάρισε τέλος ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την επίλυση του ονομοτολογικού με βάση τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Επανέλαβε δε την πάγια ρήση του ότι "η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή".

"Οσον αφορά τον αλυτρωτισμό, είναι φανερό ότι υποστηρικτικά δρα κάθε έκφραση που καταδικάζει τον αλυτρωτισμό, όσον αφορά το ονοματολογικό θα το λύσουμε με βάση τις μελλοντικές προοπτικές σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής και την ανάγκη να παίξει η χώρα μας έναν πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή. Κι όπως λέω πάντα αντιλαμβάνομαι αυτούς που είναι φυλακισμένοι στην ιστορία, αλλά η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο", κατέληξε.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου   

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top