Οι 6 φάκελοι για τις τηλεοπτικές άδειες – Τι γίνεται τώρα

Η διαδικασία που προβλέπεται και η 7η «ορφανή» άδεια – Οι δηλώσεις Παππά

Έληξε στις 15:00 σήμερα, 11 Ιανουαρίου 2018, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση 7 τηλεοπτικών αδειών παρόχων ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας.  

Όπως ανακοίνωσε το  Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) κατετέθησαν έξι αιτήσεις από τις εξής εταιρείες (κατά σειρά κατάθεσης των αιτήσεων):

-Ειδήσεις Nτοτ Kομ, Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης (ΣΚΑΙ)

-Νέα Τηλεόραση Α.Ε. (Star Channel)

-Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (Alpha)

-Antenna TV Α.Ε. (Ant1)

-Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. (“E” TV)

-Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε. (συμφερόντων Βρυώνη).

Διαβάστε επίσης:  To STAR κατέθεσε πλήρη φάκελο για τηλεοπτική άδεια

Η αποσφράγιση των φακέλων των υποψηφίων θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 στις 9 το πρωί στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Το Ε.Σ.Ρ.  θα εξετάσει τους φακέλους μέσα σε 10 ημέρες. Στη συνέχεια, θα εξεταστούν τα οικονομικά στοιχεία των φακέλων. Μέσα σε 45 ημέρες θα ελεγχθεί το πόθεν έσχες όσων υπέβαλλαν αίτημα. Θα εξεταστεί η εγκυρότητα των εγγυητικών επιταγών, όπως και η συμβατότητα των οικονομικών στοιχείων που δηλώθηκαν, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι αυτά τα χρήματα έχουν αποκτηθεί με νόμιμο τρόπο και ότι έχουν φορολογηθεί.

Τι θα γίνει με την 7η άδεια

Για την «ορφανή» άδεια ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Nίκος Παππάς διευκρίνισε ότι θα είναι στην ευχέρεια του ΕΣΡ, μόλις εμφανιστεί ενδιαφερόμενος, να του την δώσει, ενώ αν εμφανιστούν δύο  ενδιαφερόμενοι θα γίνει δημοπρασία, μετά την οριστικοποίηση και παροχή των 6 αδειών.

Νίκος Παππάς: Ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις και είναι θετικές

Ο κ. Παππάς σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στη Βουλή ανέφερε ότι αφού δεν καλύφθηκαν όλες οι άδειες, δεν υπάρχει δημοπρασία και δεν υπάρχει λόγος προσφυγής στο ΣτΕ και προέβλεψε ότι η διαδικασία θα επιταχυνθεί, αν και θα χρειασθεί, όπως πρόσθεσε,  τουλάχιστον ένας μήνας για τον έλεγχο των φακέλων που κατατέθηκαν.

Οι άδειες των ραδιοφωνικών σταθμών

Για τις ραδιοφωνικές άδειες υποστήριξε ότι δε θα αδικηθεί κανένας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην Ευρώπη υπάρχουν 12.500 ραδιόφωνα και στην Ελλάδα 1000. Θα προκηρυχθούν 60-70 άδειες σε κάθε περιφέρεια, οι οποίες όλες μαζί θα προσεγγίζουν τον αριθμό αυτό, ενώ σχετικά με τα δημοτικά ραδιόφωνα ζήτησε να μην υπάρχει ανησυχία και διαβεβαίωσε ότι το τίμημα θα είναι απολύτως συμβολικό

Το ζήτημα των ραδιοφωνικών αδειών αναμένεται να διευθετηθεί μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις τηλεοπτικές.

Τι προβλέπει ο νόμος για την «ορφανή» άδεια

Ο Ν. 4339/2015, όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 28 του Ν. 4496/2017, προβλέπει για την  εναπομένουσα άδεια:

«5. Στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας.
Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Ε.Σ.Ρ. με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο Ε.Σ.Ρ. σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία.
Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου. Η διαδικασία των προηγούμενων δύο εδαφίων τηρείται αναλόγως και στην περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, λόγω μηδενικής προσέλευσης υποψηφίων. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και σε περίπτωση οριστικής παύσης της λειτουργίας αδειούχου παρόχου περιεχομένου, για οποιονδήποτε λόγο.».
 
Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top