Τσίπρας: Απαράδεκτο το σημείωμα Τουσκ για τις προσφυγικές ροές

Πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για την «κοινωνική Ευρώπη»

Τσίπρας: Απαράδεκτο το σημείωμα Τουσκ

Απαράδεκτο χαρακτήρισε το σημείωμα του Ντόναλντ Τουσκ, το οποίο προκάλεσε την αντίδραση και του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, για τις προσφυγικές ροές ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως μόνο δυσχεραίνει τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της ΕΕ, καθώς υπονομεύει την έννοια της αλληλεγγύης.

Διαβάστε ακόμη: Η Κομισιόν καλύπτει πλήρως τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για τις δηλώσεις του περί «αντιευρωπαϊκής» επιστολής Τουσκ

Υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα, το σημαντικό δεν είναι κάποιες χώρες να φιλοξενήσουν 200 ή 1.000 πρόσφυγες, αλλά το ότι επιμένουν να υπονομεύουν τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.

Πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για την «κοινωνική Ευρώπη»

Την ατζέντα για την κοινωνική Ευρώπη στην πράξη έθεσε εξάλλου ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναλαμβάνοντας σημαντική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων είναι σημαντικός και πρέπει να εφαρμοστεί. Επίσης, υποστήριξε ότι η κοινωνική διάσταση είναι αναγκαία συνθήκη για την Ενωμένη Ευρώπη.

Ο κοινωνικός πυλώνας θα εξισορροπήσει το δημοσιονομικό σύμφωνο, συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως το ευρωπαϊκό εξάμηνο -η διαδικασία συντονισμού των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών- θα πρέπει να περιλαμβάνει δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους, προτείνοντας να περιληφθεί μνεία στα συμπεράσματα της Συνόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Πορτογαλία, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τη στηρίξει και η Γερμανία· το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να επανέλθει με προτάσεις για παρακολούθηση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top