Δύο συνεδριάσεις για το σημερινό Eurogroup: Απουσιάζει από την ατζέντα η Ελλάδα

Τι μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του STAR, Θάνος Αθανασίου

Δύο συνεδριάσεις για το σημερινό Eurogroup

Σε δύο μορφές αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το Εurogroup στις Βρυξέλλες, η πρώτης στις 15:00 (τοπική ώρα), θα είναι η τακτική συνάντηση των υπουργών της ζώνης του ευρώ και στις 17:00 θα ακολουθήσει μια συνάντηση σε επίπεδο  27 κρατών μελών της ΕΕ.

Το δεύτερο μέρος αποτελεί το προπαρασκευαστικό έργο της Ευρωομάδας για τη διάσκεψη κορυφής του ευρώ το Δεκέμβριο, η οποία θα συζητήσει θέματα που σχετίζονται με την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ). Ο Πρόεδρος Τουσκ ανακοίνωσε ότι η σύνοδος κορυφής του ευρώ θα διεξαχθεί στην ίδια αυτή ειδική σύνθεση των 27. Αυτό περιλαμβάνει τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, τα κράτη μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (TSCG), καθώς και την Τσεχική Δημοκρατία και την Κροατία που έχουν προσκληθεί ως παρατηρητές.

Κατά την τακτική σύνθεση, το Eurogroup αναμένεται να ακούσει μια παρουσίαση από την πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Danièle Nouy, σχετικά με τις δραστηριότητες τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ από τον περασμένο Απρίλιο. Οι δραστηριότητες του διοικητικού συμβουλίου παρουσιάζονται στην Eurogroup ανά διετία.

Επιπλέον πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης (Single Resolution Board), Elke König, θα ενημερώσει επίσης την Ευρωομάδα σχετικά με τις δραστηριότητες του συμβουλίου κατά τους τελευταίους μήνες.

Στην συνέχεια οι υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν εθνικές πρακτικές σχετικά με τις δημόσιες επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο και πιο συγκεκριμένα τις αποτελεσματικές δαπάνες για τα εκπαιδευτικά συστήματα. Η Κομισιόν έχει μοιράσει ένα σημείωμα που περιέχει την ανάλυση του θέματος αυτού.

Η συζήτηση συνδέεται με τις κοινές αρχές για την προώθηση των επενδύσεων, για τις οποίες η Ευρωομάδα κατέληξε σε συμφωνία τον Απρίλιο του 2017. Σύμφωνα με μία από αυτές τις αρχές, η ζώνη του ευρώ πρέπει να εξασφαλίσει δημόσιες επενδύσεις υψηλής ποιότητας για την τόνωση της έντασης της γνώσης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Συσχετίζεται επίσης με τη συζήτηση της Ευρωομάδας σχετικά με την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών και τις αναθεωρήσεις δαπανών.

Οι υπουργοί 27 κρατών μελών της ΕΕ θα συζητήσουν τα πιθανά βήματα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τα κύρια στοιχεία της πρόσφατης ανακοίνωσής της για το θέμα αυτό.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2016, το Συμβούλιο συνήψε έναν οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Τον Ιούνιο του 2017, η Προεδρία του Συμβουλίου παρουσίασε έκθεση προόδου σχετικά με τις συνεχιζόμενες εργασίες για μέτρα ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης και μείωσης των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα.

Mετά οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τη μελλοντική δημοσιονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που σχετίζονται με δημοσιονομικούς κανόνες και ιδέες σχετικά με πιθανά νέα μέσα δημοσιονομικής πολιτικής της ζώνης του ευρώ.

Η Ελλάδα  απουσιάζει εντελώς από την ατζέντα του Εurogroup. Το star.gr όμως πληροφορείται, ότι ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί θα πάρει το λόγο για ένα λεπτό και θα αναφέρει ότι τα μέχρι τώρα ευρήματα της αποστολής της τρόικας είναι θετικά, θα τονίσει ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του συνόλου του προγράμματος και αναμένεται τονίσει πως η κατάσταση είναι καλή και στα δημοσιονομικά και για το 2017 και το 2018. Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, ο Π.Μοσκοβισί έχει στόχο να κρατά ζεστή τη θετική εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προετοιμάζοντας το κλίμα για το eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, όπου πιθανότατα θα υπάρχει “συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού” - Staff level Agreement. Μετά την παρέμβαση του Επιτρόπου δεν θα ακολουθήσει καμία άλλη συζήτηση. 

Τέλος, το Eurogrop θα εκκινήσει τη διαδικασία κατάθεσης υποψηφιοτήτων, όπως ενημέρωσε κοινοτικός αξιωματούχος, (από τα μέσα Νοεμβρίου - ως 4 τις Δεκεμβρίου) για την διαδοχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η διαδικασία προβλέπει την αρχή της “μια χώρα μια ψήφος” και μυστική ψηφοφορία.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top