Μητσοτάκης: «Αδιανόητο να μην μπορείς στα 15 να οδηγήσεις δίκυκλο αλλά να επιτρέπεται να προβαίνεις σε αλλαγή ταυτότητας φύλου»

Επίθεση στην κυβέρνηση για "πρόχειρο και ανεύθυνο" νομοσχέδιο - Νέα ενημέρωση 13:42

«Είμαστε εδώ για μια υπόθεση πάνω από όλα ανθρώπινη» είπε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Πρόεδρος της ΝΔ, λίγο πριν τη σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού».

«Βρισκόμαστε εδώ για να προστατεύσουμε ένα ανθρώπινο δικαίωμα, και για να αναγνωρίσουμε μία κοινωνική πραγματικότητα όπως έχουν κάνει πριν από μας πολλά ευρωπαϊκά κράτη» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας την νομική αναγνώριση αλλαγής φύλου, «αναγκαιότητα σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου».

Επίθεση στην κυβέρνηση

Αφού υπενθύμισε ότι η ΝΔ ήταν η πρώτη, όταν το 1976 έφερε ρύθμιση για τη δυνατότητα διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου (με το νόμο 344), είπε ότι «είμαστε η παράταξη που με διαρκείς νομοθετικές παρεμβάσεις, έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο ίσης ελευθερίας για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού» και τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση:

«είναι τουλάχιστον κωμικό να έρχεστε σε αυτή την αίθουσα και να μας παραδίδετε μαθήματα φιλελευθερισμού, με πρώτο τον κ. Τσίπρα, ο οποίος αγόρευε χθες μπροστά στα κενά έδρανα της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Αυτά τα ψευτομαθήματα να τα πείτε στους ΑΝΕΛ, τον παρτενέρ σας σε αυτό τον αλλοπρόσαλλο θίασο που έχετε δημιουργήσει και παριστάνει εδώ και δύο χρόνια ότι τάχα είναι ομοιογενής κυβέρνηση». 

«Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει το δικαίωμα της μειοψηφίας» επεσήμανε και τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου για την ταυτότητα φύλου.

Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν συνεννοήθηκε με όλα τα κόμματα, δεν ενημέρωσε τους φορείς της ελληνικής κοινωνίας, ούτε ενημέρωσε υπεύθυνα την κοινή γνώμη και δεν ζήτησε τεκμηριωμένα την άποψη της επιστημονικής κοινότητας. Αντίθετα «επέλεξε για άλλη μια φορά την επικοινωνιακή διαχείριση, ενώ όφειλε να κάνει προσεκτικά βήματα» είπε και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που είναι σήμερα προς ψήφιση «πρόχειρο και ανεύθυνο».

Μάλιστα, είπε πως συν τοις άλλοις η κυβέρνηση διάλεξε να «προβοκάρει την Εκκλησία της Ελλάδος για να αποδείξει τον φιλελευθερισμό της». Απέδωσε δε το κίνητρο της αποφυγής από τα αδιέξοδά που έχει βάλει τη χώρα εδώ και δύο χρόνια, «φέρνοντας στη Βουλή, με ανεύθυνο τρόπο,  ένα νομοσχέδιο για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα».

Όχι στην αλλαγή φύλου στα 15 – Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι ενήλικος - Απαραίτητη η ιατρική γνωμάτευση

Στη συνέχεια, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να υιοθετήσει την τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ για το θέμα της αναγνώρισης αλλαγής φύλου.

«Ακόμα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων, σε πρόσφατη απόφασή του, δέχεται ότι κάποιας μορφής ψυχική διάγνωση επιτρέπεται να είναι μεταξύ των προϋποθέσεων για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» σημείωσε και τόνισε ότι το θέμα της αλλαγής φύλου «δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρώπινου δικαιώματος, αλλά έχει και μια αδιαμφισβήτητη ιατρική διάσταση». 

«Για τη ΝΔ η διαδικασία διόρθωσης του καταχωρημένου φύλου δεν πρέπει να είναι μια στιγμιαία πράξη, ούτε μια σύμβαση που μπορεί να συνταχθεί με μια απλή δήλωση» δήλωσε και υπογράμμισε πως «πρέπει ταυτόχρονα να εγγυάται τον ενσυνείδητο χαρακτήρα της βούλησης του ενδιαφερόμενου να παρέχει την απαραίτητη στήριξη και να λαμβάνει υπόψιν τυχόν επιπτώσεις σε τρίτα πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με τον αιτούντα. Κατά την άποψη μας, ναι, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι ενήλικος. Για μια τέτοια μείζονα απόφαση ζωής απαιτείται ωριμότητα, την οποία μόνο η ηλικία μπορεί να εξασφαλίσει. Είναι αδιανόητο κάποιος στα 15, κατά το νόμο να μην μπορεί να πιει αλκοόλ ή να οδηγήσει ένα δίκυκλο αλλά να του επιτρέπεται να προβαίνει σε μια τόσο κρίσιμη για τη ζωή του απόφαση, όπως είναι η αλλαγή ταυτότητας φύλου».

Τέλος, ανέφερε πως το πιο σημαντικό είναι να διασφαλίζεται ιατρική γνωμάτευση.

Καταλήγοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως «ήρθε χθες, ο κύριος Τσίπρας, ενώπιον μόλις του ενός τρίτου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, να μας κάνει μια διάλεξη περί φιλελευθερισμού. Αλλά για όλα τα ουσιαστικά ζητήματα στα οποία αναφέρθηκα δεν είπε λέξη. Ίσως ο λογογράφος του να το αμέλησε. Ίσως δεν γνωρίζει το θέμα σε βάθος. Ίσως δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τους ανθρώπους αυτούς. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να κάνετε ένα ακόμη σόου δήθεν αριστερού προοδευτισμού, την ώρα που ασκείτε την εξουσία με τον πιο συντηρητικό και αναχρονιστικό τρόπο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top