Βαρουφάκης: Εγώ ηχογραφούσα και η Δανάη βιντεοσκοπούσε τις συνομιλίες μου

«Καλύτερο το Grexit από το τρίτο μνημόνιο» - Νέα ενημέρωση 18:00

Νέες αποκαλύψεις για την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών, το πρώτο εξάμηνο του 2015, κάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του «Ανίκητοι Ηττημένοι», δηλαδή την ελληνική εκδοχή του «Adults in the Room».

Ο κ. Βαρουφάκης στο κεφάλαιο «Περί πηγών και αναφορών» αναφέρεται στην ηχογράφηση των συνομιλιών που έκανε ο ίδιος, κάτι που έχει αποκαλύψει και στο παρελθόν, σημειώνοντας πως είχε… βοηθό του τη σύζυγό του Δανάη Στράτου, η οποία βιντεοσκοπούσε τις συνομιλίες.

«Σε ένα βιβλίο όπου τόσο πολλά εξαρτώνται από το 'τι είπε ποιος σε ποιον και πότε' κατέβαλα κάθε προσπάθεια να διασφαλίσω την ακρίβεια των αναφορών στα λεγόμενα των πρωταγωνιστών. Για τον σκοπό αυτό κατέφυγα σε διαλόγους ηχογραφημένους με το κινητό μου (από τα Eurogroup και κάποιες επίσημες συναντήσεις εκτός Ελλάδας με τους δανειστές), σε τηλεφωνικούς διαλόγους μου τους οποίους βιντεοσκοπούσε η Δανάη Στράτου τις μεταμεσονύκτιες ώρες στο σπίτι μας και σε χειρόγραφες σημειώσεις που κρατούσα τον καιρό εκείνο μετά από συνομιλίες, συσκέψεις κτλ.» σημειώνει ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Ο ίδιος, μάλιστα, εξηγεί στη συνέχεια ότι «οι φημισμένες μου ηχογραφήσεις αφορούν μόνον επίσημες συνομιλίες με εκπροσώπους των δανειστών εκτός Ελλάδας – ποτέ συνομιλίες με συντρόφους, συναδέλφους ή άλλους Έλληνες συνδιαμορφωτές των γεγονότων».

«Καλύτερο το Grexit από το τρίτο μνημόνιο»

Ο κ. Βαρουφάκης σε άλλο σημείο του βιβλίου αναφέρεται στο τρίτο μνημόνιο λέγοντας ότι ακόμη και το Grexit ήταν προτιμότερο από αυτό.

«Το μέγα λοιπόν ερώτημα ήταν, και παραμένει, το εξής: Τι θα ήταν καλύτερο τον Ιούλιο του 2015; Ένα Grexit, το οποίο δεν θέλαμε; Ή το 3ο μνημόνιο, εναντίον του οποίου εξεγερθήκαμε; Η απάντηση απλή: Το Grexit! Ναι, το κόστος θα ήταν μεγάλο. Το 2012 είχα μάλιστα χρησιμοποιήσει ακραίες εκφράσεις, λέγοντας ότι ένα Grexit θα μας πήγαινε πίσω στη νεολιθική εποχή. Όμως και τότε επέμενα: Αν δεν ήμασταν διατεθειμένοι να πούμε 'όχι' σε νέα μνημονιακά δάνεια, ακόμα και υπό την απειλή του Grexit, η τρόικα θα συνέτριβε τη χώρα αφήνοντάς την εκτεθειμένη σε ένα μελλοντικό Grexit το οποίο θα ερχόταν όταν θα συνέφερε τους δανειστές, και με τη χώρα σμπαραλιασμένη. Όπερ και εγένετο!» αναφέρεται στο βιβλίο.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top