Ανησυχία από το Bloomberg για την γ’ αξιολόγηση: Οι αγορές δεν είναι τόσο αισιόδοξες όσο η κυβέρνηση στην Ελλάδα

Τι αναφέρει για την εκτίμηση της σημερινής κατάστασης και την πιθανή έξοδο από το πρόγραμμα

Ανησυχία από το Bloomberg για την γ’ αξιολόγηση

«Καθώς η χώρα εισέρχεται στο τελευταίο έτος του οικονομικού προγράμματος οι ερωτήσεις παραμένουν για το αν η χώρα μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια. Στο ενδιάμεσο διάστημα.  με τους εκπροσώπους των δανειστών να κατηφορίζουν στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση,  άλλες μεγάλες αμφιβολίες εγείρονται» γράφει το bloomberg.com στην σημερινή ανάλυσή του για την Ελλάδα στην οποία φιλοξενεί δηλώσεις  του Γενικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών Νίκου Βέττα.

«Η κυβέρνηση εμφανίζεται  να επιθυμεί να προχωρήσει στην τρίτη αξιολόγηση χωρίς τις καθυστερήσεις του παρελθόντος», δηλώνει ο κ. Βέττας. Ο ίδιος προσθέτει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε έναν «ήπιο»  διάδρομο ανάκαμψης, υποβοηθούμενη από μια καλή χρονιά στον τουρισμό και άλλες αυξήσεις στην εξωτερική ζήτηση.             

 «Οι αγορές είναι λιγότερο αισιόδοξες» σχολιάζει όμως η ιστοσελίδα του Bloomberg. Όπως αναφέρει,  η αξιολόγηση επίσημα ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου και  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  είπε την Δευτέρα ότι η Ελλάδα στοχεύει να ολοκληρώσει την οικονομική αναθεώρηση μέχρι τον Νοέμβριο, υπενθυμίζοντας ότι εν τούτοις ότι «υπάρχει ακόμη ανησυχία ότι και αυτή η αξιολόγηση μπορεί να τραβήξει μέχρι το τέλος του προγράμματος»  τον επόμενο Αύγουστο, προκαλώντας έναν νέο  κύκλο νευρικότητας στις  αγορές. Όπως υπογραμμίζει η ανάλυση,  η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η χειρότερη από τον Ιούνιο του 2016 για τα ελληνικά χρεόγραφα, με τον δείκτη ASE να διαπραγματεύεται 2,7% χαμηλότερα.            

Σύμφωνα επίσης με τις δηλώσεις του  κ. Θανάση Δρογκώση της «Παντελάκης»,  η «έλευση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος αναβιώνει τις αντανακλάσεις της αβεβαιότητας ειδικά στις καθαρές θέσεις των επιχειρήσεων»  

Κατά το Bloomberg,  η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε δύο πιθανά αποτελέσματα.  To πρώτο, οι αξιωματούχοι και της κυβέρνησης και των δανειστών να πουν ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση μέχρι το τέλος του  χρόνου,  δίνοντας τον χρόνο στην χώρα να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια στην αγορά και δρομολογώντας την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά  επισημαίνει, οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μπορεί να επιβαρύνουν τo επενδυτικό κλίμα και να παρακωλύσουν την προσπάθεια για έξοδο από το πρόγραμμα.   

Οι χαμηλές επενδύσεις και το σχέδιο για την ανακούφιση του χρέους    

«Οι επενδύσεις βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο και σαν αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται λιγότερο από ό,τι θα έπρεπε» αναφέρει το Bloomberg  και προειδοποιεί σε άλλο σημείο  ότι αν το ελληνικό πρόγραμμα λήξει πριν ολοκληρωθούν οι  μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τα σχέδια για ανακούφιση του χρέους από την ευρωζώνη, που είναι ο διακηρυγμένος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.  

Κατά την ίδια ανάλυση τα κλειδιά για την αξιολόγηση περιλαμβάνουν τον προϋπολογισμό του 2018 και το αν η χώρα θα λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 3,5 % του ΑΕΠ ,  που χαρακτηρίζεται  «πιο δύσκολος στόχος» καθώς οι αποδείξεις των φόρων έχουν αποτύχει να φέρουν τα αναμενόμενα έσοδα.

Η ανάλυση του Bloomberg αναφέρεται και σε «επίμαχα»  πολιτικά ζητήματα όπως οι  ιδιωτικοποιήσεις, η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και της αγοράς εργασίας, τα κόκκινα δάνεια, τα κοινωνικά επιδόματα, την ώρα που η απαίτηση του ΔΝΤ για αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών προστίθεται στη διαμάχη, αυτή τη φορά μεταξύ του Ταμείου και της ΕΚΤ, ενώ οι γερμανικές εκλογές χαρακτηρίζονται κρίσιμες σχετικά και με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.               

«Κατά την σημερινή συγκυρία δύο πράγματα χρειάζονται. Να αποφευχθούν όλες οι ενέργειες που θα αύξαναν τον κίνδυνο εκτροχιασμού του προγράμματος και να υπάρξει επιμονή στις μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν την γραφειοκρατία στο Δημόσιο και θα προσελκύσουν επενδύσεις», δηλώνει ο κ. Βέττας στο Bloomberg.     

Πηγή: Bloomberg.com 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top