Ντομπρόβσκις: Επιλογή της Ελλάδας η υπερφορολόγηση – Αντιδράσεις από την κυβέρνηση

Ζήτησε και να υλοποιηθούν τα 95 προαπαιτούμενα

Αναταράξεις από την δήλωση Ντομπρόβσκις για τους  φόρους

Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις (και υπεύθυνου για τα θέματα της  ευρωζώνης)  στην  «Καθημερινή» ότι  ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους αντί να μειώσει τις δαπάνες.

«Αξίζει να τονιστεί ότι συζητήσαμε με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη σύνθεση των μέτρων, το ύψος των φορολογικών αυξήσεων, το ύψος των δαπανών και ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να επικεντρωθεί αισθητά στην αύξηση των φόρων. Αυτό που αναγνωρίσαμε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, είναι ότι η Ελλάδα έπρεπε να έχει κάποιο περιθώριο χειρισμού σχετικά με το ποια μέτρα πρέπει να εφαρμόσει και ποια όχι, αλλά και τη δυνατότητα να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων» τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις, πετώντας το «μπαλάκι» της ευθύνης στην ελληνική πλευρά.

«Οι προετοιμασίες για την τρίτη αξιολόγηση έχουν ήδη ξεκινήσει, υπάρχουν 95 προαπαιτούμενα εκ των οποίων πολλά έχουν ψηφιστεί και χρειάζεται να εφαρμοστούν. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να επιδείξει ότι το πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς, καθώς αυτό θα έστελνε ένα πειστικό μήνυμα ότι βρισκόμαστε στην προετοιμασία του τέλους του προγράμματος και της επιστροφής της Ελλάδας στις χρηματαγορές» δήλωσε επίσης ο κ. Ντομπρόβσκις. 

Απαντώντας ουσιαστικά στους ισχυρισμούς Ντομπρόβσκις,  ο αντιπρόεδρός της Γιάννης Δραγασάκης σχολίασε σε συνέντευξή του στον Alpha 989: «Γνωρίζουμε πώς συντάσσονται τα μνημόνια και με ποιους όρους προσέρχονται οι δυο πλευρές». Όπως  πρόσθεσε, πρόκειται   για επικοινωνιακή αντίδραση από την πλευρά του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είμαστε στο τέλος μιας πολύ σκληρής δοκιμασίας», ανέφερε επίσης  ο κ. Δραγασάκης ο οποίος υποστήριξε ότι  «δεν θα χρειαστούμε τέταρτο πρόγραμμα».  

Ο  κ. Δραγασάκης τάχθηκε κατά των αποκρατικοποιήσεων σε σειρά δομών του κράτους, όπως για παράδειγμα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς όπως είπε τα παραδείγματα και οι εμπειρίες σε όλες τις χώρες δείχνουν ότι ευνοούνται τα σκάνδαλα και η διαφθορά. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν είναι εναντίον όλων των ιδιωτικοποιήσεων. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top