Τα μέτρα για την επόμενη μέρα: Άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες των πυρκαγιών

Φάμελλος κατά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Εδώ και 15 χρόνια δεν είχε γίνει κανένας προγραμματισμός για προμήθεια πτητικού μέσου

Τα μέτρα για την επόμενη μέρα: Άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες των πυρκαγιών

«Δουλειά του πρωθυπουργού δεν είναι να κρατάει τη μάνικα, όπως δουλειά της αντιπολίτευσης δεν είναι να κάνει αντιπολίτευση από τις ξαπλώστρες» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση του ζητήματος των δασικών πυρκαγιών από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Δουλειά όλων μας είναι να κάνουμε καλύτερη τη δασική πολιτική και να μεγαλώσουμε το δίκτυο πρόληψης» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  -μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM- και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το σημαντικό, γι αυτό και μου κάνουν εντύπωση και τα αντιφατικά στοιχεία της χθεσινής ανακοίνωσης του κ. Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τον ενιαίο φορέα δασοπυρόσβεσης αλλά περισσότερο η έλλειψη της υποστήριξης στο έργο των δασικών χαρτών και στο έργο της οργανωμένης δασικής πολιτικής με διαχειριστικές μελέτες στα δάση. Αυτό γιατί λείπει τόσα χρόνια στην Ελλάδα; Αν το ήθελε πραγματικά η αντιπολίτευση να έχουμε οργανωμένη δασική πολιτική, προστασία των δασών και άρα πρόληψη και των πυρκαγιών θα είχε εφαρμόσει οργανωμένα δασικά εργαλεία, κάτι το οποίο δεν έκανε, θεωρώ με πολιτική επιλογή».

«Η κυβέρνηση ήταν παρούσα όταν στη Βουλή αποφάσισε τη συνέχιση της απασχόλησης και την προστασία των πυροσβεστών πενταετούς θητείας, όταν ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία ψήφισαν κατά» είπε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «επί ημερών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εδώ και 15 χρόνια δεν είχε γίνει κανένας προγραμματισμός για προμήθεια πτητικού μέσου», ενώ τόνισε πως από την επόμενη ώρα της έναρξης της πυρκαγιάς υπήρξε άμεση επικοινωνία και συντονισμός των υπουργείων. παράλληλα, ο κ. Φάμελλος διαβεβαίωσε πως «και ο πρωθυπουργός είχε δώσει τις απαραίτητες εντολές και είχαν προχωρήσει τα κατάλληλα σχέδια».

Τα μέτρα της επόμενης μέρας

Ο κ. Φάμελλος συνεχάρη όλους όσοι έδωσαν τη μάχη της πυρόσβεσης και χαρακτήρισε «πάρα πολύ κρίσιμα και για την ασφάλεια των πολιτών αλλά και για τα ίδια τα δάση της χώρας» τα μέτρα για την επόμενη μέρα. 

Όπως επισήμανε, «ήδη, τα συνεργεία της εκτίμησης των ζημιών και τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών για την οριοθέτηση των καμένων εκτάσεων έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία της απογραφής και υπάρχουν ήδη και μέτρα για την προσωρινή στέγαση και επιδότηση ενοικίου καθώς και διατροφή των κατοίκων των περιοχών αυτών».

Περιγράφοντας τα βήματα που θα γίνουν άμεσα στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά, αναφέρθηκε στην «οριοθέτηση των καμένων εκτάσεων» και τη δημοσίευση «απαγόρευσης της βόσκησης και των άλλων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων», την ανακήρυξη των περιοχών αυτών ως αναδασωτέες και στον σχεδιασμό των αντιπλημμυρικών έργων σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές φέτος στη χώρα μας.

Ο κ. Φάμελλος διαβεβαίωσε ακόμη πως δεν σταματάει το έργο των δασικών χαρτών: «Δεν επηρεάζεται η διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών, δεν διακόπτεται και ούτε αναστέλλεται. Αντίθετα, η κήρυξη των περιοχών ως αναδασωτέες εντάσσεται στους δασικούς χάρτες και έχει και ισχυρότερη προστασία από τον δασικό χαρακτηρισμό».

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top