Σας ενδιαφέρει: Χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες μηδενικές φορολογικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος

Ανατρέπει τον κανόνα η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών

 Χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες μηδενικές δηλώσεις

Υπάρχει μια κατηγορία φορολογούμενων, που όχι εκ συστήματος, ίσως λόγω αδυναμίας, κάνουν τη φορολογική τους δήλωση εκπρόθεσμα. Όλοι αυτοί ως γνωστό βρίσκονται αυτομάτως αντιμέτωποι με το πρόστιμο που επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών.

Έρχεται όμως η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ανατρέπει αυτό τον κανόνα, όχι για όλους αλλά τουλάχιστον για εκείνους που έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Η απόφαση της ΔΕΔ αναφέρει:

«....Επειδή, σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχει η Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών στον διαδικτυακό ιστότοπο www.gsis.gr, εάν οριστικοποιηθεί μία διαδικτυακώς υποβληθείσα δήλωση και καταβληθεί ο φόρος και, ακολούθως, διαπιστωθεί κάποιο λάθος, τότε εάν το λάθος αφορά σε απόδοση μικρότερου ποσού φόρου, επιτρέπεται η υποβολή τροποποιητικής (χρεωστικής) Προσωρινής Δήλωσης Απόδοσης Φ.Μ.Υ. για την απόδοση του υπολειπόμενου ποσού φόρου, εάν, όμως, το λάθος αφορά σε οτιδήποτε άλλο, καμία διόρθωση δεν μπορεί να γίνει από τον χρήστη - υπόχρεο.

Επειδή, με τις διατάξεις της ενότητας «VII. ΛΟΙΠΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ» παράγραφος 6 της ερμηνευτικής εγκυκλίου ΠΟΛ.1072/31.3.2015 του Γ.Γ.Δ.Ε. του Υπουργείου Οικονομικών (οδηγίες περί της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 60 του Ν.4172/2013 (Κ.Φ.Ε.) αναφορικά με την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις), ορίζεται ότι «Επισημαίνεται ότι, όπως είχε διευκρινιστεί και στην Απόφαση αυτή, εργοδότες υπόχρεοι σε υποβολή προσωρινής δήλωσης που καταβάλλουν εισόδημα για μισθωτή εργασία σε εργαζόμενους ή υπαλλήλους τους, έχουν την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης αυτής ακόμα και στην περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος για απόδοση.

Ειδικά στην περίπτωση που οι υπόχρεοι εργοδότες παύουν να απασχολούν προσωπικό, υποχρεούνται να υποβάλλουν προσωρινή δήλωση και να συμπληρώνουν την ειδική ένδειξη που αναγράφεται επί του εντύπου. Για την υποβολή εκπρόθεσμων μηδενικών δηλώσεων Φ.Μ.Υ. δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα του Κ.Φ.Δ. (Ν.4174/2013).

Βάσει των ανωτέρω, στην περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης μηδενικής Δήλωσης Φ.Μ.Υ. δεν επιβάλλεται το πρόστιμο που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 54 παράγραφος 1 περίπτωση γ) και παράγραφος 2 περίπτωση γ) του Ν.4174/2013 (Κ.Φ.Δ.)».

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top