Αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση για τους "πανηγυρισμούς" Τσίπρα στο υπουργείο Εργασίας

Σκληρή κριτική και από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι μετά τη ΝΔ

Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση στον Τσίπρα

Τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκάλεσαν τα όσα δήλωσε από το υπουργείο Εργασίας ο πρωθυπουργός -  και όχι μόνο της ΝΔ, για λογαριασμό της οποίας άσκησε σκληρή κριτική στον κ. Τσίπρα ο τομεάρχης Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Θεατρινισμοί του πρωθυπουργού σε απόγνωση»

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και  Υγείας της Κ.Ο. Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Για μια ακόμα φορά γίναμε μάρτυρες  των θεατρινισμών του Πρωθυπουργού σε απόγνωση.

Την ίδια στιγμή που – σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα- το 75% των νέων αποφασίζει ή «σκέφτεται» να φύγει από τη Χώρα για να βρει δουλειά και μόνο το 15% ελπίζει, ο κ. Τσίπρας «πανηγυρίζει» για την πορεία της ανεργίας και «εξαγγέλλει» ως δήθεν νέα,  προγράμματα τα οποία για πολλά χρόνια υλοποιούνται.

Δυστυχώς όμως και οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται δεν  οφείλονται σε επενδύσεις, δεν είναι ποιοτικές, σταθερές και με αξιοπρεπείς αμοιβές.

Ο κ. Τσίπρας δείχνει ότι «αγνοεί» την πραγματική κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Το ότι άνω του 50% των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα είναι με ελαστικές θέσεις εργασίας, χαμηλά αμειβόμενες, ενώ επικρατούν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.

Και προσπαθεί να καλύψει το πρόβλημα με συνεχή  αύξηση των «8μηνων», της προσωρινής απασχόλησης στο δημόσιο…

Η αλήθεια είναι όμως, ότι ανίκανος να οδηγήσει σε επενδύσεις και ουσιαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχει υιοθετήσει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές στην αγορά εργασίας.

Χωρίς τουλάχιστον να ζητήσει συγνώμη για τις ψεύτικες υποσχέσεις του για μισθό 751€, για αύξηση στα επιδόματα ανεργίας, για συλλογικές συμβάσεις, για προστασία από τις ομαδικές απολύσεις.

Υποσχέσεις που πήγαν στο καλάθι των αχρήστων.

Όσο για την δήθεν κοινωνική πολιτική: Περικόπτει και  τις συντάξεις και το ΕΚΑΣ και τάζει αύξηση των συσσιτίων! Αναδιανέμει την φτώχεια!

Αφήνει χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, την ώρα που επαίρεται για την κάλυψή τους.

Κατάντια και ξεπεσμός.

Αυτό μόνο».

KKE: Γνωστά ξεφτισμένα επιχειρήματα

Από την πλευρά του ΚΚΕ αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος:

«Ο πρωθυπουργός, που διατήρησε κι επέκτεινε όλη την αντεργατική μνημονιακή νομοθεσία, που – μόλις χθες – έθεσε σ’ εφαρμογή την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που ετοιμάζεται να «βάλει χέρι» ακόμη και στο απεργιακό δικαίωμα, με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, πανηγυρίζει για τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, η οποία αυξάνεται, εξαιτίας της πολιτικής του.

 Με την ευκαιρία ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δύο νέα «δωράκια» προς τη μεγαλοεργοδοσία, με το προκάλυμμα της προστασίας των εργαζομένων: Για τους μεν «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους υποσχέθηκε ουσιαστικά «επανεκπαίδευση» και «κοινωνική οικονομία», άρα απαλλαγή των εργοδοτών, για τα δε «μπλοκάκια» επιδότηση των εργοδοτών, που θα τα μετατρέπουν σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.

 Από κει και πέρα επανέλαβε τα γνωστά ξεφτισμένα επιχειρήματα για τα πλεονάσματα στην ασφάλιση, που είναι το αποτέλεσμα των περικοπών και των αυξημένων εισφορών, καθώς και για τα «αντίμετρα» της εξαθλίωσης, που θα προέλθουν απ’ την υπεραπόδοση της νέας επίθεσης που έχει δρομολογηθεί για μετά το 2018.

 Η σκληρή πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που περιγράφει η κυβέρνηση. Σήμερα, μπορούν να δουν ότι αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας είναι το τίμημα που πληρώνουν για ν’ ακακάμπτουν οι δείκτες της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, που δε θα φέρει ούτε ανάκτηση των απωλειών ούτε καν ανακοπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Ποτάμι: Δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς στην ανεργία

Κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε  και ο Τομέας Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Ποταμιού, ο οποίος αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Στο πεδίο της απασχόλησης δεν συντρέχει λόγος για πανηγυρισμούς. Δυστυχώς.

Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν έχουν καταλάβει καθόλου πώς δουλεύει η αγορά εργασίας. Νομίζουν ότι με μεγαλοστομίες, περιορισμούς και απαγορεύσεις θα εξαναγκάσουν τις επιχειρήσεις σε προσλήψεις. Την ίδια ώρα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν κάθε επένδυση και να τρομοκρατήσουν κάθε προσπάθεια να στηθεί μια νέα δουλειά, να παραχθεί ένα νέο αγαθό ή υπηρεσία, να ξεκολλήσει η οικονομία από την ύφεση.

Το ταμείο στην απασχόληση είναι απογοητευτικό. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν είναι θέσεις αμυντικές, προσωρινές και αβέβαιες -δουλειές που ταιριάζουν στο σκοτάδι της ύφεσης. Όσες δουλειές δημιουργήθηκαν τις οφείλουμε στα δειλά βήματα ευελιξίας και απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας που θεσπίστηκαν με βαριά καρδιά από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Μέτρα, δηλαδή, που κατήγγελλε η σημερινή κυβέρνηση. Όμως αυτές οι δουλειές έπρεπε να αποτελούν απλώς τον προθάλαμο της ανάκαμψης. Θα έπρεπε να βοηθήσουν να γυρίσει ο τροχός της εμπιστοσύνης στην οικονομία και στις προοπτικές της. Και, καθώς αυτή θα ανέκαμπτε, θα έδιναν τη θέση τους σε μονιμότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές.

Αυτό δεν έγινε και δεν φαίνεται πως θα γίνει γρήγορα. Διότι η κυβέρνηση νομίζει πως δουλειές ανοίγουν με ρουσφέτια και ιδεοληψίες κολλημένων μυαλών σε έναν κόσμο που έσβησε εδώ και 40 χρόνια. Πως άμα τρίξει τα δόντια και απειλήσει με ακραία συνδικαλιστική ρητορική, τότε «θα γίνουν προσλήψεις».

Χωρίς επενδύσεις και κλίμα σταθερά φιλικό στην επιχειρηματικότητα δεν θα δημιουργηθεί καμία καλή δουλειά έξω από τα γραφεία των κυβερνητικών... Όσους ημέτερους κι αν προσλάβουν, όσο αυξάνουν τους φόρους για να τους πληρώσουν, οι θέσεις εργασίας στην πραγματική οικονομία θα γίνονται όλο και λιγότερες, όλο και πιο επισφαλείς. Δυστυχώς.

Η ανεργία δεν είναι η μοίρα μας. Είναι απλώς το αποτέλεσμα της ανικανότητας και της άγνοιας μιας ακατάλληλης κυβέρνησης. Και εν τω μεταξύ, όποιος νέος μπορεί να φύγει, το κάνει».

 

 

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top