Κοτζιάς: Ο Άιντε έκανε μονομερείς σχέσεις- Αυτά δεν είναι πράγματα διαμεσολαβητή!

Ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε μεταξύ άλλων τις εξελίξεις από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σχολίασε μεταξύ άλλων τις εξελίξεις από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αλλά και την δήλωση Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε ανόητη την πρόταση των Ελληνοκυπρίων να φύγουν τα στρατεύματα από την Κύπρο, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Ant1.

Ο κ. Κοτζιάς παράλληλα αναφέρθηκε στον ρόλο του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε λέγοντας: «Θα έλεγα ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να ταυτίσει κανείς τον κ. Άιντε με τον ΟΗΕ. Ο κ. Άιντε είναι ένας σύμβουλος, ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό. Αυτός που για μένα εκφράζει τον ΟΗΕ είναι ο γενικός του γραμματέας» και πρόσθεσε:

«Ο μεσολαβητής έκανε τον «λομπίστα», έκανε μονομερείς σχέσεις, ήρθε στην Αθήνα και "έβλεπε" πριν από εμάς την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, ερχόταν μετά σε εμάς και αργότερα έκανε συσκέψεις σε σπίτια δημοσιογράφων των βορείων προαστίων, που είναι γνωστοί για το μένος που τρέφουν ενάντια στην εξωτερική μας πολιτική. Αυτά δεν είναι πράγματα διαμεσολαβητή» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Για τον Τσαβούσογλου

«Σε όλη την διάρκεια των συζητήσεων, ο κ. Τσαβούσογλου έλεγε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ξέρει και ο κ. Γκουτέρες έλεγε ότι είναι δεσμευμένοι και δεν μπορούν να μας πουν τι θέλουν οι Τούρκοι. Όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ κατάλαβε ότι του λένε ψέματα του ανθρώπου, μας τα είπε όλα και οι Τούρκοι τον διέψευδαν», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε:

«Η θεωρία ότι η Τουρκία μπορεί να προσαρτήσει τα κατεχόμενα τμήματα της Κύπρου, είναι μια παλιά θεωρία, αλλά αυτή είναι η χειρότερη επιλογή που έχει μπροστά της η Τουρκία διότι έχει τρομερό διεθνές κόστος».

Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Εξωτερικών, «εγώ στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων εξήγησα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η παραμονή στρατού δεν συνάδει με τον δυτικό πολιτισμό και δεν μπορεί να υπάρχει τουρκικός στρατός στο νησί της Κύπρου».

«Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως αυτό το «πρόβλημα» δεν είναι θέμα των ευρωπαίων, αλλά αν αποφασίσουν ο κ. Ερντογάν και ο κ. Τσαβούσογλου και οι άλλοι ότι θέλουν να ενταχθούν στην Τουρκία», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Για την ονομασία των Σκοπίων

Σε ότι αφορά στην ονομασία των Σκοπίων, με αφορμή και την αναστάτωση στην Βουλή από αναφορές του Πάνου Καμμένου, που ώθησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσει «θέμα δεδηλωμένης για την Κυβέρνηση», ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι χρειάζεται να υπάρξει και για αυτό το θέμα το κλίμα συναίνεσης και ομόνοιας που διατυπώθηκε στην Βουλή για το Κυπριακό, κάνοντας ωστόσο λόγο για «αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπιανών» που κάνουν δυσκολότερη την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Τέλος, υπογράμμισε πως «η Αθήνα θα στηρίξει την Λευκωσία σε οποιαδήποτε περίπτωση και πιστεύω θα υπάρξουν και άλλες χώρες που θα σεβαστούν το διεθνές δίκαιο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top