Πολιτικός σάλος για την τοποθέτηση Θάνου στο γραφείο του Τσίπρα: Σκληρά καρφιά από αντιπολίτευση – Τι απαντά το Μαξίμου

Για «μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία» κάνει λόγο η ΝΔ

Σάλος για την τοποθέτηση Θάνου στο γραφείο Τσίπρα

Τα πυρά σχεδόν όλης της αντιπολίτευσης δέχεται η κυβέρνηση για την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου ως άμισθης προϊστάμενης του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού.

«Η ανάληψη των καθηκόντων της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του κ. Τσίπρα από την μέχρι πριν από μερικές ημέρες Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κυρία Θάνου, είναι μια μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία μας. Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι για αυτήν την κυβέρνηση δεν υφίσταται στην πράξη καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών» αναφέρει σε σκληρή ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Οι κραυγές αγωνίας των δικαστών και των εισαγγελέων δεν συγκινούν την παρέα του Μαξίμου. Στην αγωνία τους να “εξυπηρετήσουν” και να “εξυπηρετηθούν” δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Η συνέχιση των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη δυναμιτίζει το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας και αγγίζει πια τα όρια της θεσμικής εκτροπής. Η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, δεν θα τους το επιτρέψουμε. Θα σταθούμε απέναντι στα σκοτεινά τους σχέδια» καταλήγει η Πειραιώς.

Διαβάστε επίσης: Αντιδράσεις από ΝΔ και Ποτάμι για Θάνου και Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού

«Η αλαζονεία της εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποκαλύπτει, χωρίς ντροπή, τις σχέσεις εξάρτησης που είχε η τ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κα Θάνου με τον κ. Πρωθυπουργό. Σήμερα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η θεσμική και αντισυνταγματική εκτροπή που επιχειρήθηκε στον χώρο της Δικαιοσύνης, δυόμιση χρόνια τώρα, είχε εντολέα και εκτελεστικό όργανο. Αποκτά και επίσημη έδρα στο Μαξίμου με την διορισμένη πλέον κα Θάνου στον ρόλο της άμισθης συμβούλου, γιατί το καθεστώς φαίνεται πως συνεχίζει να έχει ανάγκη τις υπηρεσίες της» είπε βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρου Παπαθεοδώρου και πρόσθεσε: «Η υπονόμευση των θεσμών  από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γίνεται κάθε μέρα και περισσότερο επικίνδυνη για την Δημοκρατία».

«Η μετακίνηση της κυρίας Θάνου από τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου στη θέση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του κ. Τσίπρα εντείνει τις ανησυχίες μας για το πού οδηγείται η χώρα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν κανένα όριο αυτοσυγκράτησης και αδιαφορούν εντελώς για αυτό που αποτελεί θεμέλιο μιας δημοκρατικής πολιτείας, δηλαδή τη διάκριση των εξουσιών» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

«Το Ποτάμι αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένο για το γεγονός ότι αντιμετώπισε εδώ και καιρό την κυρία Θάνου όχι ως ανώτατη δικαστικό αλλά ως όργανο της κυβέρνησης. Είναι θλιβερό ότι υπάρχουν δικαστές -ευτυχώς λίγοι ελπίζουμε- που είναι έτοιμοι να δώσουν γην και ύδωρ στην εκτελεστική εξουσία κυνηγώντας θέσεις, αδιαφορώντας για το κακό που προκαλούν στη Δικαιοσύνη και τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπουν στην κοινωνία» κατέληξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης τόνισε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί παλαιότερη πρότασή του που προέβλεπε την επιβολή απαγόρευσης σε δικαστικούς λειτουργούς να αναλαμβάνουν παρόμοια αξιώματα πριν το πέρας 3 ετών από την συνταξιοδότησή τους.

«Η τοποθέτηση της κας Θάνου στο Πρωθυπουργικό Γραφείο είναι εσφαλμένη. Η δικαιοσύνη δεν αρκεί να είναι ,αλλά και να φαίνεται ανεξάρτητη» δήλωσε στο ίδιο κανάλι ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

«Η απελθούσα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Θάνου, αφού απέτυχε να παρατείνει το συνταγματικά προβλεπόμενο όριο συνταξιοδότησης των δικαστών, αναλαμβάνει "αμισθί" το Νομικό Γραφείο στη Γραμματεία του Πρωθυπουργού» αναφέρει από την πλευρά του το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και προσθέτει: «Η συνέχιση της αντιθεσμικής ώσμωσης δικαστικής-εκτελεστικής εξουσίας συνεχίζεται σε ανώτατο επίπεδο. Ο κ. Σαμαράς έδειξε το δρόμο για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης με τον κ. Αθανασίου και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον παγιώνει».

Τι απαντά το Μαξίμου

Μετά τον σάλο που ξέσπασε, κυβερνητικές πηγές έδωσαν τη δική τους απάντηση.

«Δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, καθώς και ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος ανέλαβε διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Προέδρου του Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου μετά τη συνταξιοδότησή του» είπαν πηγές του Μαξίμου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top