Επιδότηση ενοικίου και αποζημίωση 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στους σεισμόπληκτους της Λέσβου!

Σπίρτζης: «Η Βρίσα θα ξαναγίνει όπως ήταν»

Επιδότηση ενοικίου και αποζημίωση 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στους σεισμόπληκτους της Λέσβου!

«Η Βρίσα θα ξαναγίνει όπως ήταν» είπε ο Χρήστος Σπίρτζης, στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη με θέμα την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου και την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων. 

Παρόντες στη σύσκεψη εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών, στρατιωτικών και λιμενικών Αρχών και φυσικά ειδικοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Λέσβο και επιστημονικούς φορείς στην Αθήνα.

«Όταν ολοκληρωθεί η ανέγερση των κτιρίων που έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές ένας επισκέπτης στη Βρίσα που έχει ξαναεπισκεφθεί τον παραδοσιακό οικισμό δεν θα έχει την αίσθηση ότι έχει πάει κάπου αλλού, αλλά έχει πάει στη Βρίσα, σε αυτή που ήξερε δηλαδή» είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη σύσκεψη.

Σχετικά με αυτή τη διαδικασία ο υπουργός σημείωσε πως «απαιτείται κοινωνική συναίνεση μεταξύ των πολιτών, άρα δεν είναι μια διαδικασία που αποφασίζει ένας υπουργός ή δυο, ή ο περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος και πάμε και τα κάνουμε. Είναι μια προσπάθεια που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει και κτήμα όλων των πολιτών για να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε, και γρήγορα, και όπως πρέπει, και στις τιμές που πρέπει».

Επιδότηση 1.200 ευρώ ανά τ.μ. στους κατοίκους 

Όπως ανακοινώθηκε, για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων, την ανακατασκευή των κατεστραμμένων σπιτιών τους, οι ιδιοκτήτες θα επιδοτηθούν με 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Έως τότε δεν θα φτιαχτεί οικισμός με λυόμενα, αλλά θα επιδοτηθεί το ενοίκιο των σεισμόπληκλτων με 300 έως 600 ευρώ ανά νοικοκυριό το μήνα.

«Ανάλογα με τον αριθμό των μελών και όχι μόνο», είπε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι άνθρωπος προχωρημένης ηλικίας δεν είναι ανάγκη να ψάξει να βρει να νοικιάσει καινούργιο σπίτι, μπορεί να φιλοξενηθεί σε ένα συγγενή του και να πάρει αυτή την επιδότηση ενοικίου φιλοξενίας. Ή μια οικογένεια να ψάξει να βρει ένα σπίτι να το νοικιάσει. Πιστεύω ότι τα χρήματα που έχουμε προβλέψει καλύπτουν αυτές τις ανάγκες. Δυστυχώς όμως η αντιμετώπισή των συνεπειών από ένα σεισμό σαν κι αυτό που είχαμε στη Λέσβο δεν είναι θέμα μήνα, δυο μηνών ή τριών μηνών. Απαιτούν αρκετά χρόνια για να αποκατασταθούν».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top