Θόδωρος Ρουσόπουλος: «Αν δεν προδοθείς στη ζωή σου δεν έχεις καταλάβει τίποτα»

Ο πρώην υπουργός αποκαλύπτει το εάν σκοπεύει να επιστρέψει στην πολιτική, αλλά και αν ευσταθούν οι φήμες για τον Κώστα Καραμανλή

Θόδωρος Ρουσόπουλος: «Αν δεν προδοθείς στη ζωή σου δεν έχεις καταλάβει τίποτα»

Μία συνέντευξη- κατάθεση ψυχής παραχώρησε ο πρώην υπουργός Επικρατείας και «δεξί χέρι» του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Θόδωρος Ρουσόπουλος, στον Κώστα Χαρδαβέλλα και την «Κυριακάτικη Εφημερίδα».

Ο κ.Ρουσόπουλος αποκαλύπτει το πώς επιβίωσε μετά την πολιτική θύελλα με την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου, το εάν σκοπεύει να επιστρέψει στην πολιτική, αλλά και αν ευσταθούν οι φήμες που θέλουν τον πρώην αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να επιστρέφει στην ηγεσία της.

Το «μάθημα» μετά την υπόθεση Βατοπεδίου

Το μεγαλύτερο μάθημα που πήρε, όταν ήταν στο κέντρο της πολιτικής θύελλας που είχε προκαλέσει η υπόθεση της μονής Βατοπεδίου, ήταν ότι «αν δεν προδοθείς στη ζωή σου δεν έχεις καταλάβει τίποτα» όπως είπε ο ίδιος, αναφερόμενος «στην υποκρισία εκείνων που τρέχουν πίσω από κάθε εξουσία και στην πρώτη ευκαιρία, σου βάζουν τρικλοποδιά».

«Ένα άλλο μάθημα όμως, ακόμη σημαντικότερο, είναι η πίστη στον στόχο. Είχα πάντοτε την άποψη ότι η δικαίωσή σου έρχεται αν έχεις πίστη σ’ αυτό που κάνεις και υπομονή να επιβεβαιωθεί το επιχείρημά σου. Χαίρομαι γιατί συνέβησαν και τα δύο, οδηγώντας όχι μόνον εμένα, αλλά και όλους όσοι κατηγορήθηκαν, στη δικαίωση».

Η νομική δικαίωση δεν είναι αρκετή για να φύγει η «λάσπη»…αλλά είναι κάτι σπουδαίο!

Ο πρώην υπουργός σημειώνει πως η νομική δικαίωση σαφώς δεν είναι αρκετή για να φύγει η «λάσπη», αλλά είναι σπουδαία και εξηγεί ότι «μία μερίδα ανθρώπων δεν θα σταματήσει να αναφέρεται στην υπόθεση Βατοπεδίου, βάζοντας μπροστά τον προσδιορισμό «σκάνδαλο». Εγώ, φυσικά, ποτέ δεν μίλησα για σκάνδαλο μέχρι που βγήκε η τελική αθωωτική απόφαση. Τότε ήταν που, για πρώτη φορά, αναφέρθηκα σε σκάνδαλο, όχι όμως όπως το εννοούσαν οι περισσότεροι, αλλά ως σκευωρία που στήθηκε για να πέσει μία κυβέρνηση. Αυτό ναι, ήταν ένα σκάνδαλο, που αγγίζει τα όρια της δημοσιογραφίας, της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της πολιτικής απρέπειας και της συλλογικής ανηθικότητας όσων συνέπραξαν. Ελπίζω να κάνουν τώρα τον απολογισμό τους οι πρωταγωνιστές της δημιουργίας αυτής της σκευωρίας».

Oι «λάθος» χειρισμοί στην υπόθεση της μονής Βατοπεδίου

«Κάναμε λάθος και ειδικά στην εκτίμηση ότι θα περνούσε και αυτό, όπως τόσα άλλα ανυπόστατα για τα οποία είχαμε κατηγορηθεί. Όταν αποκαλύφθηκε πως παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα του Κώστα Καραμανλή και άλλων στελεχών της κυβέρνησης, υπήρξαν πολλοί που, αντί να σιωπήσουν, κραύγαζαν για “σκάνδαλο υποκλοπών”. Δηλαδή και μας παρακολουθούσαν κάποιοι και μας έλεγαν σκανδαλοποιούς» περιγράφει ο κ.Ρουσόπουλος και προσθέτει:

«Το λάθος στην υπόθεση Βατοπεδίου είναι πως δεν εκτιμήσαμε σωστά από την πρώτη στιγμή το μέγεθος της σκευωρίας και πως θεωρήσαμε ότι ο πολύς κόσμος θα καταλάβαινε πού είναι η αλήθεια. Δυστυχώς, όμως, πράξεις στελεχών της Δικαιοσύνης εκείνης της εποχής, για προσωπικούς τους λόγους, συνετέλεσαν στο να δημιουργηθεί αυτή η κακή εικόνα για την κυβέρνηση».

Ερωτηθείς σε ποια στελέχη της Δικαιοσύνης αναφέρεται, ο πρώην υπουργός απάντησε:

«Σε εκείνα που έσπευσαν, για προσωπικές ή πολιτικές σκοπιμότητες, να υπηρετήσουν τη σκευωρία. Τα στελέχη αυτά είναι υπόλογα έναντι της κοινωνίας και της πολιτικής ιστορίας του τόπου. Ο εμβριθής ερευνητής θα τα καταγράψει χωρίς μεροληψία, είμαι βέβαιος».

Με τι ασχολείται από τότε που αποσύρθηκε από την πολιτική

«Αφού εγκαίρως εκποίησα σχεδόν τα μισά περιουσιακά μου στοιχεία, τα οποία είχα αποκτήσει ως εργαζόμενος δημοσιογράφος και εγώ και η σύζυγός μου, αποδέχθηκα την πρόσκληση παιδικών μου φίλων να εργαστώ ως επιμελητής κειμένων στον εκδοτικό τους οίκο και παραλλήλως ολοκλήρωσα τη διδακτορική μου διατριβή στην ιστορία, στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Από το 2009 αποδέχθηκα την πρόσκληση του πανεπιστημίου Pepperdine της Καλιφόρνια να δίνω διαλέξεις κάθε χρόνο σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα και εδώ και σχεδόν τρία χρόνια είμαι καθηγητής στην ιστορία της Επικοινωνίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ένα σημαντικό ίδρυμα με διεθνή απήχηση» περιγράφει ο κ.Ρουσόπουλος. 

«Ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να εξαντλήσει τη θητεία του»

Σε ερωτήση σχετική με τις εκτιμήσεις του για τη συμφωνία με τους θεσμούς και την κυβέρνηση Τσίπρα, ο κ.Ρουσόπουλος υπογραμμίζει: «Από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχω εκφράσει την άποψη ότι ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να εξαντλήσει τη θητεία του. Πιστεύω ότι ελπίζει σε μία αλλαγή κλίματος, η οποία δεν μπορεί βεβαίως σε καμία περίπτωση να τον ξαναφέρει στην εξουσία, αλλά μπορεί να του δώσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό προκειμένου να παραμείνει ο ένας εκ των δύο ισχυρών πόλων του πολιτικού μας συστήματος» και προσθέτει όσον αφορά στη συμφωνία ότι:

«οι συμφωνίες αυτές καθ’ εαυτές δυστυχώς επηρεάζουν τις ζωές των περισσότερων πολιτών, οι οποίοι, ως υποζύγια, πληρώνουν -συχνά αδιαμαρτύρητα- αλλά δεν παίρνουν απάντηση στο ερώτημά τους πού πάνε αυτά τα λεφτά και πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπήκαμε κυριολεκτικά στον αστερισμό του τέταρτου μνημονίου, το οποίο θα μας συνοδεύει ως βαριά σκιάγια δεκαετίες. Το ίδιο θα συνοδεύει και την Αριστερά, που μάλλον βγήκε πια από τις αυταπάτες της» καταλήγει. 

Οι σχέσεις του με τον Κώστα Καραμανλή- Θα επιστρέψει στην ηγεσία της ΝΔ;

«Οι σχέσεις μας είναι όπως πάντα άριστες. Δεν διαταράχθηκαν ούτε μία στιγμή, κυρίως διότι διαπνέονταν εξαρχής από απόλυτη ειλικρίνεια εκ μέρους και των δυο μας» επιβεβαιώνει ο κ.Ρουσόπουλος και εκτιμά ότι:

«οι εικασίες, που διαρκώς αναπαράγονται, προκαλούν μειδιάματα σε όσους γνωρίζουν τον Κώστα Καραμανλή καλά. Ουδόλως ταιριάζουν, δε, στην προσωπικότητα και στην πολιτική του αντίληψη. Οι φήμες που αφορούν τον Κώστα Καραμανλή είναι απλώς φήμες και τίποτε παραπάνω».

Όσον για το αν ο ίδιος θα επιστρέψει στην πολιτική…

«Με ενδιαφέρει η πολιτική και η βαθύτατη έννοια της προσφοράς που κρύβεται μέσα σε αυτήν και σε όσους έχουν ειλικρινή φλόγα για την πατρίδα. Δεν έχω όμως αποφασίσει και κατά συνέπεια συζητήσει κάτι σχετικό με τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη».

Τέλος, σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το αίτημα της «εκλογές εδώ και τώρα», ο κ.Ρουσόπουλος εξηγεί ότι «Η αντιπολίτευση ζητεί πάντα εκλογές και καλά κάνει. Δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο αυτό» και καταλήγει, λέγοντας ότι:

«Το μείζον πάντως είναι να προετοιμάζεται για να κυβερνήσει με την εμπειρία που απαιτεί η δύσκολη ιστορική συγκυρία και φυσικά η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολόκληρης. Ως προς τούτο, ο κ. Μητσοτάκης είναι απολύτως ειλικρινής και δεν νομίζω πως οι πολίτες ζουν με αυταπάτες. Ελπίζω, πάντως, να μην υπάρχουν πολλοί που να ζουν με αυταπάτες».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top