Μητσοτάκης για την Παιδεία: «Αυτό δεν είναι Κυβέρνηση- Είναι πολιτικός στρατός ατάκτων».

«Το Κράτος δεν σας ανήκει- Ανήκει στους πολίτες» επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΝΔ

Για το θέμα της Παιδείας μίλησε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ασκώντας αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση!

«Πριν μερικούς μήνες τον Σεπτέμβριο του 2016, η ΝΔ προκάλεσε μια Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα την Παιδεία. Είχα επισημάνει, τότε, ότι η Παιδεία πρέπει να είναι πεδίο εθνικής συνεννόησης. Και είχα τονίσει ότι δεν μπορεί να γίνονται πειράματα με το μέλλον των παιδιών μας. Από τότε μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνονται, δυστυχώς, καθημερινά οι χειρότεροι φόβοι μου. Γιατί κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας, να μεταφυτεύσετε μια διχαστική, σκληρά κομματική λογική στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα αυτά ενώ δεν έχετε κάποιο συγκροτημένο σχέδιο για το πώς θέλετε να προχωρήσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ξέρετε, δηλαδή, τι θέλετε να ελέγξετε, αλλά δεν ξέρετε τι θέλετε να φτιάξετε» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε:

«Σε δύο χρόνια, έχουν αλλάξει τρεις Υπουργοί Παιδείας, με τον έναν να αναιρεί τις επιλογές του προκατόχου του. Καθένας κάνει τις δικές του επιτροπές, υποεπιτροπές, βγάζει τα δικά του πορίσματα, προχωρεί στις δικές του εξαγγελίες. Καθένας, δηλαδή, κάνει τη δική του πολιτική στην πλάτη της κοινωνίας και της παιδείας. Οπότε η εκπαίδευση προσφέρει υλικό για πυροτεχνήματα, εκτίθεται σε προσωπικές ιδεοληψίες και αντιμετωπίζεται, εν γένει, με πολύ μεγάλη προχειρότητα. Αυτό δεν είναι Κυβέρνηση. Είναι πολιτικός στρατός ατάκτων».

«Θα μπορούσατε να δείξετε μεγαλύτερη σοβαρότητα στα θέματα της Παιδείας»

«Αποτελεί πλέον πάγια πρακτική της Κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας να καλείται η Ολομέλεια να συμμαζέψει αυτοσχεδιασμούς, πασαλείμματα, κουτοπονηριές της Κυβέρνησης, όταν κρίνονται αντισυνταγματικά. Όμως, στα ζητήματα της Παιδείας, που έχουν τόσο μεγάλη σημασία, θα μπορούσατε να κάνετε μια εξαίρεση. Να δείξετε μεγαλύτερη σοβαρότητα.

Αντ’ αυτού, φέρνετε σήμερα ένα νομοσχέδιο για ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την επιλογή διευθυντών… Φέρνετε ένα νομοσχέδιο το οποίο επαναφέρει την αρχαιότητα ως βασικό κριτήριο επιλογής των διευθυντών. Πίσω,, λοιπόν στην επετηρίδα. Πίσω στις πεπαλαιωμένες αντιλήψεις, που δεν παίρνουν υπόψη – στο βαθμό που θα έπρεπε – τα υψηλά προσόντα, την εκπαίδευση, τις δεξιότητες. Ναι, τα πτυχία.

Μου κάνει εντύπωση και ήθελα να το επιβεβαιώσω. Άκουγα την εισηγήτριά μας να λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη να υπάρχουν βασικές γνώσεις πληροφορικής, ως απαραίτητο κριτήριο για να κάνει κανείς αίτηση για να γίνει διευθυντής. Και μη μου πείτε ότι αυτό μοριοδοτείται, γιατί αυτό θα έπρεπε να είναι  κριτήριο αποκλεισμού για κάποιον, αν θέλει να διεκδικήσει πραγματικά τη θέση αυτή. Είναι δυνατόν την εποχή που μεταπηδούμε στο ψηφιακό σχολείο, που  υπάρχουν εργαλείο, ο διευθυντής σχολείου να μην έχει βασικές γνώσεις πληροφορικής;» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπέρανε ότι:

«Όλα αυτά είναι αποδείξεις του πόσο βαθύς και αξεπέραστος είναι τελικά ο συντηρητισμός σας. Το ίδιο ξεπερασμένος, όσο είναι και οι παρωχημένες ιδεολογίες σας. Αντί να πηγαίνουμε το δημόσιο σχολείο μπροστά, αντί να χτίζουμε την εκπαίδευση του 21ου αιώνα, ξαναγυρίζουμε σε λογικές του προηγούμενου αιώνα».

«Το Κράτος δεν σας ανήκει- Ανήκει στους πολίτες»

«Το Κράτος δεν σας ανήκει. Όπως δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει στους πολίτες. Και το δικό τους συμφέρον πρέπει να υπηρετούμε. Τα πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα, όπως ζητά το Σύνταγμα και όπως επιβάλλει η διεθνής πρακτική. Και όσο κι αν προσπαθείτε να στήσετε παντού μηχανισμούς επιρροής, οι θεσμοί δεν είναι τόσο αδύναμοι όσο νομίζετε. Έχουν εδραιωθεί με κόπο και η φθορά τους δεν είναι εύκολη» επεσήμανε.

Το όραμα της ΝΔ για το ελεύθερο και αυτόνομο σχολείο

«Η Νέα Δημοκρατία έχει και όραμα και σχέδιο για την Παιδεία. Είναι ένα όραμα που ορίζεται από τις αξίες που θέλουμε να διαπνέουν όλους τους διοικητικούς θεσμούς της χώρας: Ελευθερία. Αυτονομία. Αξιοκρατία. Αξιολόγηση. Διαφάνεια.

Και είναι ένα σχέδιο με το οποίο θα ξαναφτιάξουμε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με πυρήνα το ελεύθερο και αυτόνομο σχολείο, που θα είναι μια δημιουργική κυψέλη γνώσης και καινοτομίας. Εμείς θα προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις, που θα απελευθερώσουν κάθε σχολείο από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό ενός υπερ-συγκεντρωτικού κεντρικού Κράτους και ενός Υπουργείου Παιδείας το οποίο επιμένει να ελέγχει τα πάντα στην εκπαίδευση».

Για το μουσουλμανικό τέμενος

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα του μουσουλμανικού τεμένους λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Μόνο ως φάρσα μπορώ να εκλάβω τη στάση των ΑΝΕΛ, οι οποίοι καταψηφίζουν το σχετικό άρθρο, την ώρα που ο Υφυπουργός τους υπογράφει το νομοσχέδιο. Αλλά με τις αντιφάσεις της σημερινής Κυβέρνησης, όλα μπορούμε να τα δούμε»

«Υπάρχουν επιχειρήματα» είπε, «υπέρ και κατά της αλλαγής στον τρόπο διοίκησης του τεμένους. Και θα μπορούσα να δεχθώ τα επιχειρήματά σας και να συμφωνήσω με τη σχετική διάταξη, αλλά έχω μια επιφύλαξη σοβαρή – και θέλω να την εξετάσετε – στο ζήτημα της χρηματοδότησης. Η διάταξη, έτσι όπως είναι διατυπωμένη, επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα από την αλλοδαπή να χρηματοδοτήσουν αυτό το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι διασφαλίζουμε την πηγή χρηματοδότησης και την προέλευση αυτών των πόρων».

Και καταλήγοντας ζήτησε: «να αποσύρετε τη σχετική διάταξη περί χρηματοδότησης, να τη συζητήσουμε ξανά, να την επαναφέρετε ή, εν πάση περιπτώσει, να την επαναφέρετε με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει απόλυτη εξασφάλιση ότι ο κρατικός έλεγχος, ο οποίος είναι απαραίτητος σε αυτήν τη δομή, θα επεκτείνεται και στον έλεγχο των πηγών χρηματοδότησης του τεμένους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top