Αισιοδοξία Τσίπρα για χρέος και έξοδο στις αγορές: Θα φορέσω και γραβάτα!

«Ενδιαφέρουσα» χαρακτήρισε την «στροφή» της ΝΔ με την τροπολογία αλλά της άσκησε κριτική για τη στάση στα αντίμετρα

Εξαιρετικά αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,  για το ζήτημα του χρέους, μετά τα θετικά μηνύματα, που όπως  είπε είχε στις επαφές  με ομολόγους του αλλά και άλλους αξιωματούχους (όπως  στην  επικοινωνία που είχε με  την καγκελάριο Α.Μέρκελ και με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ, Λαγκάρντ),  αλλά και για την έξοδο της Ελλάδας σύντομα (αλλά όχι άμεσα)  στις αγορές, κατά τη συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σήμερα το απόγευμα.  Μάλιστα  ο κ. Τσίπρας ήταν τόσο  αισιόδοξος που δήλωσε ότι θα φορέσει και… γραβάτα, όπως έχει υποσχεθεί ότι θα πράξει όταν επιλυθεί το ζήτημα του χρέους.      

Για την έξοδο στις αγορές ο κ.  Τσίπρας ανέφερε ότι «μπορούμε και αύριο αλλά είναι ακριβά ακόμη τα επιτόκια», αλλά προεξόφλησε ότι μόλις κλείσει η αξιολόγηση, θα πέσουν κάτω από το 5%. «Η έξοδος στις αγορές θα γίνει όταν σταθεροποιηθούν τα  χαμηλά επιτόκια» τόνισε ο πρωθυπουργός.   

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Σόιμπλε σχετικά με την συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα  (αν και όπως είπε η Μέρκελ είναι “on board”!)   και ισχυρίστηκε ότι «αυτά τα μέτρα  για μετά το 2018 είναι μέτρα που τα παίρνουμε για να ικανοποιήσουμε την εμμονή του ΔΝΤ,  αλλιώς δεν μένει», όπως και ότι   βάζει 3 όρους το Ταμείο  για να μείνει στο πρόγραμμα, συντάξεις, αφορολόγητο  και χρέος. «Εμείς με τη διαπραγμάτευση πήραμε ισόποσα αντισταθμιστικά και προχωρούμε στην ικανοποίησή του. Αν δεν πάρει το χρέος,  δεν μπαίνει στο πρόγραμμα,  αλλά αν δεν μπει δεν υπάρχουν και απαιτήσεις» διευκρίνισε, επαναλαμβάνοντας, όπως και στη συνάντηση με τη Λαγκάρντ,  ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα. 

Για την στάση της ΝΔ να καταθέσει τροπολογία για διανομή του πλεονάσματος αλλά και να μην υπερψηφίσει τα αντίμετρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε   ότι «καλωσορίζει»  το ενδιαφέρον  της αλλά το χαρακτήρισε «όψιμο», γιατί «το Δεκέμβρη δεν είχε υπερψηφίσει τα 620 εκ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και τώρα σκέφτεται και λέει να δώσουμε πλεόνασμα, εκ τους ασφαλούς όμως».

Μίλησε ακόμα για «μια ενδιαφέρουσα στροφή προς τα αντίμετρα» σχετικά με την τροπολογία της ΝΔ.  «Εμένα μου κάνει  εντύπωση ότι οι τροπολογίες γίνονται στα αντίμετρα, στα μέτρα δεν υπάρχει καμία  συζήτηση,  μόνο η δέσμευση της ότι θα τα εφαρμόσει, την ώρα που εγώ  λέω ότι αν δεν έχουμε το χρέος δεν θα εφαρμοστούν».

Ο κ. Τσίπρας  χαρακτήρισε πολύ θετικά τα αποτελέσματα  από τον ταξίδι του στην Κίνα και τόνισε   ότι αναμένει «τσουνάμι κινεζικών επενδύσεων» στην Ελλάδα αλλά και αύξηση των ελληνικών  εξαγωγών στην ασιατική χώρα.

O πρωθυπουργος εξέφρασε και για την αισοδοξία του για δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, που όπως υποστήριξε απομένουν για να διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές. .     

Διαβάστε ακόμη: 

Κοινοτικός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες: «50% οι πιθανότητες για συνολική συμφωνία τη Δευτέρα»

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top