ΥΠΟΙΚ σε Μητσοτάκη για πλεονάσματα: Εάν δεν γνωρίζεις, γίνεσαι επικίνδυνος

Με αφορμή την πρόταση του προέδρου της ΝΔ να επιστρέψει στην κοινωνία το 0,5% του πλεονάσματος του 2016

ΥΠΟΙΚ σε Μητσοτάκη για πλεονάσματα: Εάν δεν γνωρίζεις, γίνεσαι επικίνδυνος

Επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ εξαπολύει το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιστρέψει η κυβέρνηση στην κοινωνία το 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016.

«Κάποιος που φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός οφείλει να γνωρίζει, τουλάχιστον, δυο-τρία βασικά πράγματα –μεταξύ των άλλων, βέβαια, και για το πώς λειτουργεί η οικονομία. Διαφορετικά γίνεται πραγματικά επικίνδυνος για τη χώρα του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ.

Όπως σημειώνει στη συνέχεια, «ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αν δοθεί σήμερα το οποιοδήποτε ποσό εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2017», άρα «μπορούν αυτές οι δαπάνες να μειώσουν το πλεόνασμα του 2017».

«Η κυβέρνηση έδωσε τα 620 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους το 2016 γιατί το ποσό δεν μπορούσε να δαπανηθεί εντός του 2017. Τότε που μπορούσε η ΝΔ δεν ψήφισε τα μέτρα. Τώρα χειροτερεύει τη θέση της, προτείνοντας δαπάνες που φαίνεται πως δεν γνωρίζει που θα καταλογιστούν» επισημαίνει το υπουργείο.

Μάλιστα, καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ «αν σήμερα αντιλήφθηκε το λάθος του», να ψηφίσει τα θετικά μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν χάνονται ούτε εξαφανίζονται, επειδή δεν μεταφέρονται! Μια υπεραπόδοση μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, αν οφείλεται σε μόνιμους και όχι έκτακτους παράγοντες –, αλλά αυτό θα το μάθουμε προς το τέλος του έτους.

«Τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν χάνονται ούτε εξαφανίζονται, επειδή δεν μεταφέρονται! Μια υπεραπόδοση μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, αν οφείλεται σε μόνιμους και όχι έκτακτους παράγοντες –, αλλά αυτό θα το μάθουμε προς το τέλος του έτους. Κάθε υπεραπόδοση –και το 2016 είχαμε υπεραπόδοση καθώς το ΔΝΤ αμφισβητούσε την απόδοση των μέτρων και δεν ενσωματώνει (ενν. τα μη παραμετρικά μέτρα) στις εκτιμήσεις του - πρέπει να επιστρέφεται στην κοινωνία με προτεραιότητα στους πιο αδύναμους. Αυτό έκανε η σημερινή κυβέρνηση, στο τέλος του 2016, έχοντας διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει καμιά απειλή στην επίτευξη των στόχων της» προσθέτει το ΥΠΟΙΚ.

«Δεν θα ήταν διόλου άσκοπο να διεξαχθεί μια άτυπη ενημέρωση στη Βουλή, προκειμένου να ενημερωθεί και ο κ. Μητσοτάκης –αλλά και κάποιοι σύμβουλοί του– για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα μη παραμετρικά μέτρα και άλλες βασικές έννοιες. Πραγματικά, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τον δημόσιο διάλογο, αφού η αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνεται με… ανεμόμυλους, αλλά στη βάση της πραγματικότητας» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top