Παροχή κινήτρων στις ξένες κινηματογραφικές παραγωγές ζητούν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ζητούν σε ερώτησή τους φορολογικές ελαφρύνσεις ώστε να προτιμούν την Ελλάδα

Παροχή κινήτρων στις ξένες κινηματογραφικές παραγωγές ζητούν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την παροχή κινήτρων για την πραγματοποίηση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα, μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων,  ζητούν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (με πρώτο υπογράφοντα βουλευτή τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Ξυδάκη), σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών.

Όπως επισημαίνουν οι 26 βουλευτές, με την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών θα υπάρξουν θετικές οικονομικές επιδράσεις για τη χώρα μας, τόσο στο ΑΕΠ, όσο και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Προσθέτουν όμως ότι η έλλειψη ενός ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου είχε ως αποτέλεσμα «πολλές μεγάλες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές που ενδιαφέρθηκαν να αναπτυχθούν στη χώρα μας πήγαν τελικά σε άλλες χώρες».

Οι βουλευτές επικαλούνται και την μελέτη του ΙΟΒΕ, τον Δεκέμβριο του 2014, σύμφωνα με την οποία, «η προσέλκυση ξένων παραγωγών συνδέεται με ευρύτερες θετικές επιδράσεις στην οικονομία και αναβάθμιση της εικόνας μιας χώρας στο εξωτερικό».

Επισημαίνουν μάλιστα ότι για δαπάνη ύψους 25 εκατ. ευρώ, όπως της κινηματογραφικής παραγωγής Mamma Mia στην Ελλάδα,  το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 39 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα έμμεσων, άμεσων ή προκαλούμενων επιδράσεων, ενώ η συνολική αύξηση στα έσοδα του κράτους, από φόρους και εισφορές, ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια ευρώ.

 «Σε όρους απασχόλησης, μία και μόνο μεγάλη ξένη παραγωγή μπορεί να συντηρήσει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, πάνω από 755 θέσεις εργασίας, οι περισσότερες βέβαια μικρής διάρκειας, ενώ άλλη σοβαρότατη θετική συνέπεια είναι η έμμεση τουριστική διαφήμιση που επιτυγχάνεται με την προβολή της ταινίας στο εξωτερικό» αναφέρουν επίσης οι 26 βουλευτές.     

Όπως προσθέτουν «οι τουριστικές αφίξεις στον τόπο γυρισμάτων, όπως για παράδειγμα Κεφαλλονιά και Σκόπελο, αμέσως μετά την προβολή των ταινιών στο εξωτερικό, σημείωσαν άνοδο από 12,5 έως 14%, ενώ ο τουρισμός επεκτείνεται σε βάθος χρόνου».

Οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν την έλλειψη ενδιαφέροντος για μεγάλες ξένες κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα  στην έλλειψη φορολογικών και οικονομικών κινήτρων, στις μη ανταγωνιστικές συνθήκες παραγωγής και στα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές:

Νίκος Ξυδάκης, Γιώργος Ακριώτης, Ελένη Αυλωνίτου, Βάλια Βαγιωνάκη, Παναγιώτα Βράντζα, Στάθης Γιαννακίδης, Γιάννης Γκιόλας, Γιώργος Δημαράς, Μανώλης Θραψανιώτης, Αστέριος Καστόρης, Χαρά Καφαντάρη, Τάσος Κουράκης, Ζωή Λιβανίου, Δημήτρης Μάρδας, Κωνσταντίνος Μορφίδης, Θεμιστοκλής Μουμουλίδης, Μάκης Μπαλαούρας, Αριστείδης Μπαλτάς, Γιώργος Ντζιμάνης, Νικόλαος Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπαφιλίππου, Κωνσταντίνος Παυλίδης, Γιάννης Σαρακιώτης, Δημήτρης Σεβαστάκης, Αντώνης Συρίγος και Μερόπη Τζούφη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top