Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά… «άνθρακες ο θησαυρός»!

Ποιες επιχειρήσεις και με ποιο ύψος χρεών έχουν δικαίωμα ένταξης

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά…  «άνθρακες ο θησαυρός»!

Κατατέθηκε επιτέλους στη Βουλή, μετά από δυο χρόνια αναμονής, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η ρύθμιση αφορά 300.000 επιχειρηματίες,  ωστόσο οι μικρομεσαίοι λένε πως αυτό που το υπουργείο Οικονομίας παρουσιάζει ως «θησαυρό»  είναι τελικά… «άνθρακας»!  

Ο λόγος είναι ότι ο μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα ένταξης σε όσους έχουν χρέη πάνω 20.000 ευρώ σε τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές , αλλά και μια κερδοφόρα χρονιά την τελευταία τριετία.

Πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που περίμεναν πως και πως τον εξωδικαστικό συμβιβασμό βλέπουν τις προσδοκίες τους για τακτοποίηση των χρεών τους να εξανεμίζονται. 

Όσοι πάντως καταφέρουν τελικά να ενταχθούν θα επωφεληθούν,  καθώς ο εξωδικαστικός συμβιβασμός προβλέπει τη δυνατότητα του οφειλέτη να ρυθμίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις,   δηλαδή σε διάστημα 10 ετών, με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.

Η διαδικασία θα υλοποιείται στην πράξη από ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα με στόχο να μειωθεί το κόστος και ο χρόνος τόσο για τους πιστωτές όσο και για τον οφειλέτη.

Οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες όταν υποβάλλουν αίτηση, θα αναμένουν την συμφωνία των πιστωτών τους, η οποία αν δεν υπάρχει, θα θεωρείται ότι ο οφειλέτης δεν είναι βιώσιμος.

Αν πάντως εκπρόσωπος του Δημοσίου ( εφορία ή  ασφαλιστικό ταμείο) υποβάλει μέσα στην πλατφόρμα πρόταση διευθέτησης οφειλών, υποχρεωτικά θα πρέπει να ανταποκριθούν  και οι υπόλοιποι πιστωτές, γνωστοποιώντας  το δικό τους σχέδιο εξυγίανσης.

Αφού υποβληθούν οι προτάσεις, θα αναζητείται μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα η επίτευξη συμφωνίας. Εφόσον το 60% (σε ύψος χρέους)  των πιστωτών - συμφωνήσουν σε  λύση, θα πραγματοποιείται συνάντηση με τον διαμεσολαβητή και θα επικυρώνεται το σχέδιο εξυγίανσης. Η διαδικασία προβλέπει μία συνάντηση και αφορά κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top