Συνάντηση Γιούνκερ-Άιντε για το Κυπριακό

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Συνάντηση Γιούνκερ-Άιντε για το Κυπριακό

Σύντομη ήταν η συνάντηση του Ειδικού Απεσταλμένου του Γ.Γ.του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, σήμερα στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Επικεφαλής Εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά: «Ο Πρόεδρος της Κομισιόν συναντάται με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε για να έχει ια γενική και περιεκτική συζήτηση σε σχέση με τις συνομιλίες για τη επίλυση του κυπριακού». 

Μετά το πέρας της σύντομης συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γιούνκερ και Έιντε έκαναν μια σύντομη αναδρομή τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ο Ειδικός Απεσταλμένος ενημέρωσε τον Γιούνκερ για το τουρκικό αίτημα για τις 4 ελευθερίες.

Η συνάντηση ήρθε σε μια στιγμή όπου το κλίμα είναι πάρα πολύ άσχημο για την Τουρκία, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Εξηγούν δε ότι ακόμα και κράτη μέλη με παραδοσιακά φιλική στάση προς τη Άγκυρα απορρίπτουν κάθετα οποιαδήποτε συζήτηση για το τουρκικό αίτημα. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «το μόνο που θα μπορούσε να παραχωρηθεί, είναι ό,τι έτσι κι αλλιώς προβλέπεται στην αναθεώρηση της τελωνιακής Ένωσης, αν και εφόσον η Τουρκία κανονικοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία, εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο και ανοίξει  λιμάνια και αεροδρόμια για κυπριακά πλοία και αεροπλάνα». Για την ελευθερία εγκατάστασης και διακίνησης προσώπων όμως «δεν μπορεί να γίνει καν λόγος».

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top