Ντάισελμπλουμ προς Ελλάδα: Τελειώνετε επιτέλους με την αξιολόγηση - Η καθυστέρηση κοστίζει!

Αμετακίνητος στις θέσεις του για τα εργασιακά - Ζητά κι άλλες αλλαγές στο ασφαλιστικό - Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θ. Αθανασίου

Ντάισελμπλουμ προς Ελλάδα: Τελειώνετε επιτέλους με την αξιολόγηση - Η καθυστέρηση κοστίζει!

Επιμένει ο Ντάισελμπλουμ στο ζήτημα των εργασιακών, το οποίο είναι και ένα από τα μεγάλα αγκάθια στα οποία έχει «κολλήσει» η διαπραγμάτευση, ενώ απευθύνει προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να ολοκληρωθεί επιτέλους η αξιολόγηση, καθώς  η καθυστέρηση έχει μεγάλο κόστος στην οικονομία της χώρας.            

Όπως μεταδίδει επίσης ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου,  ο Πρόεδρος του Eurogroup περιέγραψε μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και τις εν εξελίξει συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών με στόχο την επίτευξη συναντίληψης σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης. 

Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε την απόφαση του σώματος να ζητήσει την επιτάχυνση και εντατικοποίηση των συζητήσεων Ελλάδας - Θεσμών, που όπως ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές διεξάγονται προς το παρόν εδώ στις Βρυξέλλες και επικεντρώνουν στα μεγάλα ανοιχτά θέματα με στόχο να φέρουν ενώπιον του eurogroup μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, “ελπίζω των Απρίλιο ή αλλίως τον Μάιο”, όπως σημείωσε.

“Οι συζητήσεις διεξάγονται ενόσω μιλάμε”, είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών εξήγησε ότι “το πακέτο πρέπει να είναι ισχυρό και πειστικό για να επαναφέρει την εμπιστοσύνη του Eurogroup και του ΔΝΤ” και επανέλαβε την πάγια κοινοτική θέση ότι “η αλληλεγγύη έρχεται ως επακόλουθο της ισχυρής δέσμευσης και των τήρησης των όρων”.

Είμαι υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αυτή είναι η βέλτιστη πρακτική στην ΕΕ”, απάντησε σε σχετική ερώτηση και εξήγησε ότι σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής σοφών για, θα μπορούσαν να επανεισαχθούν στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν ερωτήματα γύρω από την εκπροσώπηση των φορέων των εργαζομένων των εργοδοτών και των κλάδων, αλλά και για τον τρόπο που γίνονται οι διαπραγματεύσεις από τα εμπλεκόμενα μέρη. Σημείωσε δε ότι έχει επικοινωνήσει με τον ILO (το διεθνές γραφείο εργασίας) για το θέμα.

Σε σχέση τέλος με τις καθυστερήσεις διευκρίνισε ότι τα μέλη του eurogroup ανησυχούν καθώς όσο περνάει ο χρόνος υπάρχουν επιπτώσεις στις καταθέσεις και την επιχειρηματικής και καταναλωτική εμπιστοσύνη. Απηύθυνε δε έκκληση για επιτάχυνση των διαδικασιών: “η ταχύτητα είναι το κλειδί εδώ, ας τελειώνουμε”.

Η απάντηση στον Ν. Μαριά για τα ποσά  από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια   

Απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, για το ζήτημα της αξιοποίησης των μη χρησιμοποιούμενων δανείων για την ανακεφαλαιοποιήση των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «στόχος πρέπει να είναι να μη χρησιμοποιηθούν όλα τα χρήματα, γιατί όσο περισσότερα χρησιμοποιούνται θα περάσουν μέσω δανείων στην Ελλάδα αυξάνοντας το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος».

Για την  κοινωνική ασφάλιση, σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια, ήδη από τον Φεβρουάριο, να δοθεί λιγότερη έμφαση στη λιτότητα και περισσότερη στην περικοπή δαπανών, με βαθιές μεταρρυθμίσεις για ένα πιο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. «Αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με ένα καλύτερο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, που θα λειτουργεί με ορθό τρόπο» ανέφερε.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top