Στον «πάγο» οι διαπραγματεύσεις μετά την αναχώρηση των δανειστών από την Αθήνα

Ποια τα σενάρια για αφορολόγητο και συντάξεις

Το υπουργείο Οικονομικών τηρεί σιγή ιχθύος, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μετά την αναχώρηση των δανειστών από την Αθήνα. Πίσω όμως από τις κλειστές πόρτες του υπουργείου, φαίνεται πως επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς η τρόικα δεν βλέπουμε να επιστρέφει πριν από το Πάσχα.

Δυνατότητα να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέσω τηλεφώνων δεν είναι εφικτή, γεγονός που επιβεβαιώνουν και πηγές των δανειστών. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το ΔΝΤ επιμένει σε μέτρα 3,6 δις από το 2019, ζητά αφορολόγητο και συντάξεις.

Τα σενάρια για το αφορολόγητο

Το πρώτο είναι να πέσει στις 5.000 ευρώ, με το φορολογικό συντελεστή να κατέβει στο 15% από το 22%

Τα δεύτερο είναι να πέσει στις 5.900 ευρώ με το φορολογικό συντελεστή να παραμένει στο 22%.

Δείτε επίσης: ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ το αφορολόγητο στα 5.900 ευρώ- Διακυμάνσεις ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση 

Τα σενάρια για τις συντάξεις

Η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για πάγωμα των αναπροσαρμογών, από το οποίο θα εξοικονομούνταν 900 εκατ. ευρώ και μείωση της προσωπικής διαφοράς (άλλα 900 εκατ.) φαίνεται πως έχει απορριφθεί.

Οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ επιμένουν για περικοπές 1,8 δις, μόνο από τις προσωπικές διαφορές. Έχει πέσει στο τραπέζι ένα σενάριο για περικοπές ύψους 20%-50% . Σε 1,2 εκατ. συντάξεις, που αναμένεται να γίνει επανυπολογισμός, το ένα σενάριο είναι σε συντάξεις των 600-700 ευρώ η μείωση της προσωπικής διαφοράς να είναι της τάξης του 10% και σε αυτές των 1.000-1.200 ευρώ, να περικοπεί ένα ποσοστό 30%-50%.

Το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, είναι μια καταγραφή προόδου αλλά και μια ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, που βέβαια φαίνεται δύσκολο. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top