ΑΝΗΣΥΧΕΙ ο Αναστασιάδης-"Απογοητευτική η στάση της Άγκυρας για το Κυπριακό"

"Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση"

ΦΟΒΑΤΑΙ θερμό επεισόδιο ο Αναστασιάδης

«H επιρροή που ασκεί η Αγκυρα, είτε λόγω της παρουσίας του στρατού, είτε και της οικονομικής εξάρτησης των Τουρκοκυπρίων, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση που θα πρέπει να πω προκαλεί απογοήτευση».Αυτό υπογράμμισε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, μην κρύβοντας και την προσωπική απογοήτευσή του για τη στάση που τήρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, "Ιστορίες", ο κ. Αναστασιάδης επιχείρησε να βάλει τέλος στα σενάρια για διαφορές μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Ουδέποτε υπήρξε η οποιαδήποτε διαφορά... είμαστε σε πλήρη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση – όταν λέω ελληνική κυβέρνηση, δεν εννοώ μόνο τον πρωθυπουργό, εννοώ και τον κ. Κοτζιά. Μπορεί οι αντιδράσεις του κ. Κοτζιά κάποια στιγμή να αναδύουν ή να δείχνουν την εικόνα ενός ανθρώπου που τάχα τοποθετείται διαφορετικά, το αντίθετο. Υπήρξε πάντα αγαστή συνεργασία, στενότατη συνεργασία με κοινή αντίληψη πώς θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, με πραγματισμό, αλλά και αποφασιστικότητα»», διευκρίνισε

Ο κ.Αναστασιάδης εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Αιγαίο. «Θα έπρεπε να ήμουν εκτός πραγματικότητας αν δεν με ανησυχούσε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «όσο παραμένει άλυτο το Κυπριακό, πολλά είναι τα γεγονότα που μπορεί να συμβούν είτε στην περιοχή, είτε στην Τουρκία είτε στο Αιγαίο· και εύχομαι να μείνει απλώς μια προσπάθεια τόνωσης ή συσπείρωσης του εσωτερικού μετώπου της Τουρκίας προκειμένου να πετύχει τους στόχους του ο κ.Ερντογάν. Είναι πάντοτε επικίνδυνες ανάλογες συμπεριφορές διότι κανένας δεν μπορεί να ξέρει πώς μπορεί να αντιδράσει τη δοσμένη στιγμή εκείνος που χειρίζεται κάποια οπλικά συστήματα».

Ο ίδιος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την περίοδο από τώρα έως το Τουρκικό δημοψήφισμα. «Με ανησυχεί περισσότερο όχι για το Κυπριακό, για τυχόν θερμό επεισόδιο. Δηλαδή η προσπάθεια είναι να συσπειρωθεί ή να δημιουργηθεί ένα κλίμα φανατισμού μέσα στην τουρκική κοινωνία, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που επιδίωκε ο κ. Ερντογάν. Είναι πολύ επικίνδυνο και για την ίδια την Τουρκία, η οποία οικονομικά παρουσιάζει μια κάμψη, προβλήματα σημαντικά. Η τρομοκρατία δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα, -και γενικότερα, μετά το δημοψήφισμα υπάρχει μια αποσταθεροποίηση. Δηλαδή, ναι μεν φαίνεται ισχυρός ο Ερντογάν, ελέγχει την κατάσταση, αλλά κανένας δεν μπορεί να προβλέψει, τι μπορεί να συμβεί γιατί από την αντίδραση στο εσωτερικό, είτε στο στράτευμα είτε οπουδήποτε αλλού. Αλλά ας απευχόμαστε τις επικίνδυνες εξελίξεις και ας αποφύγουμε τις εκτιμήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Αναστασιάδης τόνισε πάντως πως έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες για το Κυπριακό. «Οφείλω να πω ότι έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στα τέσσερα τουλάχιστον κεφάλαια χωρίς να αποκλείω και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο εδαφικό, με την έννοια της κατάθεσης χάρτη για πρώτη φορά από τουρκοκυπριακής πλευράς (...) Όμως οφείλω να πω ότι εάν ακολουθείτο η πορεία της προόδου που είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους 18 -θα έλεγα- μήνες, και δεν παρεμβάλλοντο από την Τουρκία αξιώσεις οι οποίες δεν είναι προς όφελος των Κυπρίων, -είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων ιδιαίτερα-, αλλά υπηρετούν τα συμφέροντα της Άγκυρας, πιστεύω ότι δεν υπήρχε σημαντική απόκλιση ή -αν θέλετε- δημιουργείτο η βάσιμη ελπίδα για να καταλήξουμε», είπε χαρακτηριστικά .

Όσο για την αποχώρηση στρατευμάτων, ο κύριος Αναστασιάδης τόνισε  «και αν το θέλαμε, είναι και από πλευράς πρακτικής... αδύναμη η αποχώρηση. Αλλά εκείνο που θέταμε ήταν ότι την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης να φύγει ένα σημαντικό ποσοστό των στρατευμάτων και οι υπόλοιποι σταδιακά με τακτό χρονικό διάστημα πάντα, σε σύντομο χρόνο, έτσι ώστε να τερματιστεί κάποια στιγμή οριστικά αυτό το απαράδεκτο καθεστώς» .

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top