«Λευκός καπνός» στη διαπραγμάτευση μετά τη νέα υποχώρηση της κυβέρνησης σε αφορολόγητο - συντάξεις

Δέχθηκε και τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ για μετά το 2019

Σημάδια προόδου εμφανίζουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς,  αφού η κυβερνηση εχει δεχθεί τη μείωση του αφορολoγhτου και των συντάξεων απο το 2019 και μετά. Θέλει όμως  να γίνουν οι μειώσεις μέσα σε ορίζοντα 5ετιας, ενώ οι θεσμοί απαιτούν το σύνολο των μειώσεων στις συντάξεις να γίνουν το 2020.

Μεγάλα αγκάθια ειναι το ποια θα είναι τα αντίμετρα και το πότε και πώς θα ενεργοποιηθούν.     

Η κυβέρνηση θέλει μέτρα και αντίμετρα να ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα το 2019.Οι θεσμοί αντίθετα θέλουν τα αντίμετρα να ενεργοποιούνται μονό όταν ξεπερνιέται ο στόχος για το πλεόνασμα.

Μετά από αρκετές ήμερες εμφανίστηκε και ο Σόιμπλε για να πει ότι είναι:  

-Στο χέρι  της Ελλάδας εάν θα παραμείνει στην ευρωζώνη

-Στόχος είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης                

-Συζήτηση για το χρέος, το 2018 και βλέπουμε

Τα στοιχεία της Eurogroup, όπως φαίνεται και στο γράφημα,  αποτυπώνουν τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας η οποία είναι η μονή σε ύφεση στις χώρες της Ευρωζώνης. Ίσως γι’  αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε τη ρητορική του και εμφανίστηκε συγκρατημένος για την πορεία της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι «είμαστε στη φάση μετάβασης στην φάση προς την έξοδο απο την κρίση».  

Την θριαμβολογία των προηγούμενων ημερών δεν άφησε ασχολίαστη ο γερμανικός τύπος με ενδεικτικό παράδειγμα το περιοδικό Focus, το οποίο γράφει μεταξύ άλλων: «Ο Τσίπρας πανηγυρίζει για τα νέα στοιχεία - στην πραγματικότητα η χώρα του διολισθαίνει όλο και πιο βαθιά στην κρίση».

«Φοβάμαι ότι η προθεσμία της 20ης Μαρτίου χάνεται. Κάθε μήνας ο οποίος χάνεται, κάνει τη δίκια σας ζωή πιο δύσκολη και δυστυχώς απομακρύνει και τη χώρα απο το στόχο της ποσοτικής χαλάρωσης» σχολίασε από την πλευρά του για την β΄αξιολόγηση ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.     

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top