Καθησυχαστική η Κομισιόν για το Eurogroup και την αξιολόγηση παρά τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

«Ακόμα και την τελευταία στιγμή να επέλθει συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για την αξιολόγηση» - Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θ. Αθανασίου - Πρώτη ανάρτηση 17:09

Καθησυχαστική η Κομισιόν για το Eurogroup και την αξιολόγηση παρά τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Η πληροφορία  που θέλει το Eurogroup να χάθηκε και βασίζεται στο φραστικό που χρησιμοποιείται στην τυπική ατζέντα της συνάντησης - που εκδίδεται από το Συμβούλιο για γενική ενημέρωση προς τον Τύπο - δεν αντικατοπτρίζει τη δυναμική των συζητήσεων, σύμφωνα με αρμόδια πηγή της Κομισιόν.   

Πηγές της Κομισιόν εκτιμούν ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή να επέλθει συμφωνία στις βασικές γραμμές, όπως αυτές περιγράφηκαν στη συνάντηση θεσμών - Αθήνας της περασμένης Παρασκευής, αυτό θα είναι μια εξαιρετική καταγραφή για τη συνάντηση των υπουργών και θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη δρομολόγηση της εφαρμογής των μέτρων και τις επόμενες εκταμιεύσεις. 

Προηγουμένως,  ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ φέρεται να είπε στην Χάγη πως η αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας δεν θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα για το προσεχές Eurogroup στις Βρυξέλλες στις 20 Φεβρουαρίου. Ο Ντάισελμπλουμ επισήμανε ακόμα ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει ουσιαστικής σημασίας για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος και πως η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αποτελεί μια οξεία κρίση. 

Για την αποφυγή σύγχυσης, ο Πρόεδρος αναφέρεται στην πλήρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάτι που είχε αποκλειστεί ήδη από τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής. Αντιθέτως όπως ο ίδιος ο αρμόδιος Επίτροπος Μοσκοβισί και ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις επισημαίνουν, της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πρέπει να προηγηθεί μια συνεκτική συμφωνία όλων των εμπλεκομένων πλευρών για το πως θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα επανέλθει το ΔΝΤ και ποια θα είναι η δημοσιονομική τροχιά μετά το πρόγραμμα. Η συνεκτική αυτή συμφωνία είναι εκ των ων ουκ άνευ για το επόμενο eurogroup και αποτελεί ακόμα αντικείμενο εντατικών διαπραγματεύσεων. 

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top