Πακέτο ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ από τους δανειστές! Βλέπουν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου

Κρίσιμη συνάντηση Τσακαλώτου – Ντάισελμπλουμ και Τρόικας

ΕΕ και ΔΝΤ θα απευθύνουν στην Αθήνα συμβιβαστική πρόταση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την χάραξη της δημοσιονομικής πορείας μετά το πέρας του προγράμματος, σε μια ύστατη προσπάθεια να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση σε συμφωνία πριν από το Eurogroup της 20ή Φεβρουαρίου. 

Πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση είπε στο Star ότι η πρόταση συνετέθη τις βραδινές ώρες που το ένα τέταρτο της πόλης των Βρυξελλών ήταν βυθισμένο στο σκοτάδι, από την μεγαλύτερη διακοπή ρεύματος τα τελευταία 15 χρόνια. 

Η πρόταση δεν περιέχει εκπτώσεις σε σχέση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, λαμβάνει όμως υπόψιν πολλά από τα στοιχεία του διαλόγου που έχει προηγηθεί μεταξύ θεσμών και Αθήνας και με την οποία είναι σύμφωνο και το ΔΝΤ. Πηγές τις ευρωζώνης αναφέρουν στο Star ότι η πρόταση αν γίνει δεκτή, εξασφαλίζει την επιστροφή της τρόικας και τη συνομολόγηση μιας συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) καθώς όπως εκτιμά “το πρόβλημα στην Αθήνα είναι πολιτικών αποφάσεων και όχι τεχνικής ετοιμότητας”. 

Η πηγή που μίλησε στο Star εκτιμά ότι “από τη στιγμή που η Αθήνα θα πάρει την πολιτική απόφαση, χρειάζονται 4- 5 μέρες εντατικής δουλειάς για το staff level agreement και η περίοδος υλοποίησης των μέτρων μένει να οριστεί  για μετά την 20ή Φεβρουαρίου. Από τη στιγμή που θα υπάρχει SLA, τότε το ΔΝΤ θα προχωρήσει σε δημόσια δήλωσε πρόθεσης σύναψης προγράμματος με την Ελλάδα και θα ξεκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την έγκριση των μελλοντικών εκταμιεύσεων, στη βάση της υλοποίησης προαπαιτούμενων. 

Βεβαίως το κλειδί δεν είναι ούτε τα εργασιακά, ούτε η αγορά ενέργειας, αλλά το είδος των μέτρων για την κάλυψη της απόστασης των 2 μονάδων του ΑΕΠ που χωρίζει τις εκτιμήσεις ΔΝΤ και ΕΕ. Μια εκδοχή της πρότασης προβλέπει πως δεν θα νομοθετηθούν από τώρα μέτρα που αντιστοιχούν στις 2 μονάδες του ΑΕΠ, αλλά μόνο στη μια (δηλ. περί τα 2,2 δις).

Αναλόγως με την αντίδραση της Αθήνα θα πραγματοποιηθεί ή όχι και μια συνάντηση των προϊσταμένων των θεσμών (δηλ. των Ντάισελμπλουμ, Τόμσεν, Μοσκοβισί, Ρέγκλιγκ Κερέ) με τον Υπουργό Οικονομικών στις Βρυξέλλες, αργότερα μέσα στη μέρα, όπως είχε γράψει το Star τη Δευτέρα. 

Κοινοτικός αξιωματούχος με πολύ μεγάλη πείρα στις συζητήσεις με την Ελλάδα, έλεγε μετά το δείπνο των εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομικών χθες βράδυ πως “είμαστε ακόμα στην πλευρά του ημερολογίου που μια συμφωνία είναι εφικτή εγκαίρως”. 

Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top