Wall Street Journal: Εμφύλιος στην κυβέρνηση για την αξιολόγηση

«Ο κ. Τσακαλώτος φοβάται ότι κάποιοι συνάδελφοί του προσπαθούν να του ρίξουν την ευθύνη για τις επερχόμενες παραχωρήσεις στο ΔΝΤ»

Wall Street Journal: Εμφύλιος στην κυβέρνηση για την αξιολόγηση

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι χωρισμένη στα δύο, για το πώς θα αρθεί το αδιέξοδο με τους δανειστές» γράφει η Wall Street Journal.

«Κάποιοι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα πιέζουν για άμεσες δημοσιονομικές παραχωρήσεις, ενώ άλλοι πιέζουν για σκληρότερη στάση απέναντι στους δανειστές και το ΔΝΤ» σύμφωνα με Ελληνες αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

«Η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν υποχωρεί στην απαίτηση του ΔΝΤ να νομοθετήσει μέτρα άμεσα, αντί να περιμένει να καθοριστεί αν είναι αναγκαία αυτά τα βήματα» αναφέρει το δημοσίευμα. «Όμως, βασικοί οικονομικοί σύμβουλοι του κ. Τσίπρα φοβούνται ότι μία μακρά αντιπαράθεση με τους δανειστές θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην προσδοκώμενη ανάκαμψη της Ελλάδας» σύμφωνα με αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που επικαλείται η Wall Street Journal.

Αυτοί οι σύμβουλοι, ανάμεσά τους και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πιστεύουν ότι απομένουν στην Ελλάδα μόλις μερικές εβδομάδες για να πετύχει μία συμφωνία, προτού η Ευρώπη στρέψει την προσοχή της στις επερχόμενες εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Άλλοι πολιτικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού», συνεχίζει το δημοσίευμα, «φοβούνται τις αρνητικές συνέπειες των μέτρων λιτότητας και θέλουν να αντισταθούν στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ελπίζοντας σε έναν συμβιβασμό με την υποστήριξη των Θεσμών της ΕΕ, που είναι πιο “συμπονετικοί” στις πολιτικές δυσκολίες του κ. Τσίπρα στην Ελλάδα».  

Τα δύο στρατόπεδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν έντονη διαφωνία τις τελευταίες εβδομάδες, γράφει η αμερικανική εφημερίδα, που αναφέρει ως παράδειγμα για την ένταση το ξέσπασμα του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή την προηγούμενη Τετάρτη. «Ο κ. Τσακαλώτος φοβάται ότι κάποιοι συνάδελφοί του προσπαθούν να του ρίξουν την ευθύνη για τις επερχόμενες παραχωρήσεις στο ΔΝΤ» λέει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει ακόμη το πόσο θα προχωρήσει για να ικανοποιήσει τις δημοσιονομικές απαιτήσεις του ΔΝΤ. Τις τελευταίες εβδομάδες σκέφτηκε επίσης την επιλογή των πρόωρων εκλογών, αν οι δανειστές δεν δείξουν ευελιξία, λένε αξιωματούχοι στην Αθήνα» συνεχίζει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι αυτή τη στιγμή οι εκλογές δεν είναι η προτιμώμενη επιλογή γιατί θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο να γίνει ένα κόμμα κατά της λιτότητας στην αντιπολίτευση, ενώ η ΔΝΤ θα ηγείται της νέας κυβέρνησης και θα αντιμετωπίσει τους δανειστές.

«Πάνω από όλα ο κ. Τσίπρας θέλει μία καθαρή υπόσχεση ελάφρυνσης χρέους από την Ευρώπη σε αντάλλαγμα με την πρόκληση νέου δημοσιονομικού πόνου στα κουρασμένα ελληνικά νοικοκυριά. Το πρόβλημά του: Ο κ. Σόιμπλε επιμένει σε αλληλουχία δύο φάσεων, στην οποία πρώτα η Ελλάδα θα δεσμευθεί σε περαιτέρω λιτότητα προτού το Βερολίνο καθίσει με το ΔΝΤ για να δουν πόση ελάφρυνση χρέους εξακολουθεί να είναι αναγκαία» σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Κάποιοι αξιωματούχοι από την πλευρά των δανειστών, καταλήγει το δημοσίευμα, προειδοποιούν ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να περιμένει μόνο θερμά λόγια από την Ευρώπη για ελάφρυνση χρέους, μέχρι να προχωρήσει στα δημοσιονομικά μέτρα. «Με κάτι τέτοιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευόταν να... καταπιεί τη συμφωνία».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top