Βρυξέλλες: Το σημαντικό στοιχείο της έκθεσης του ΔΝΤ που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά ως τώρα

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

«Η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τους πιστωτές τον περασμένο Σεπτέμβριο, λέει ότι αν το Ταμείο γυρίσει στο πρόγραμμα, θέλει πάρα πολύ καλά να δει τι συμβαίνει με τις μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα γενικώς, δηλαδή τι έγινε με τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια, αν απέδωσε η νομοθεσία, τι έγινε με το άνοιγμα των αγορών των προϊόντων, των υπηρεσιών και των επαγγελμάτων και να δει και τα δημοσιονομικά» εξηγεί ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου και προσθέτει:

«Στα δημοσιονομικά λέει ξανά αυτό που ξέρουμε ήδη από πέρυσι τον Μάιο για τα 4,2 δις και στο χρέος λέει αυτό που επίσης ξέρουμε από πέρυσι τον Απρίλιο- Μάιο γι’ αυτό και υπάρχει η τριπλή αναδιάρθρωση του χρέους. Έχει εκτελεστεί το πρώτο μέρος, προφανώς το δεύτερο μέρος θα εκτελεστεί το 2018. Λέει λοιπόν φέρτε και την αναδιάρθρωση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το 2018. Εγώ σας λέω ότι στα μεσοπρόθεσμα μέτρα είναι και η αποπληρωμή του Ταμείου. Αυτό ξεκαθαρίζει πολλά πράγματα».

Ο ίδιος διευκρινίζει: «Η αποπληρωμή του Ταμείου μετά το πέρας του προγράμματος, το 2018 κι ενώ η Ελλάδα θα είναι στις αγορές και θα πληρώνει τους δανειστές» και επισημαίνει:  «Η συμφωνία λέει ότι το 2018 θα εκτελεστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του προγράμματος αν χρειάζεται».

Ο ΕSM απαντώντας στα επίσημα στοιχεία της έκθεσης του ΔΝΤ που διέρρευσαν το Σάββατο λέει ότι «για μας το χρέος είναι βιώσιμο γιατί είναι όλο από τους επίσημους πιστωτές, δεύτερον γιατί δεν στο ζητάει κανείς πίσω και τρίτον γιατί είναι εξαιρετικά φθηνό εξαιτίας των φθηνών επιτοκίων. Και θα συνεχίσει να είναι βιώσιμο, αν κάνεις τα λίγα διαρθρωτικά που σου ζητάνε» τόνισε ο ανταποκριτής του STAR και κατέληξε:

«Το ΔΝΤ για να μπει στο πρόγραμμα θέλει να ξέρει τα εξής: ότι θα εκτελεστούν σίγουρα τα μεσοπρόθεσμα το 2018, θέλει να ξέρει πόσα είναι και ποια θα είναι η επίπτωσή τους. Θέλει να είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα πάρει τα 4,2 δις προληπτικά για το 2019-20 και θέλει να ξαναδεί τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του ελληνικού προγράμματος. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι ένα νέο στοιχείο και δεν το έχουμε ξανακούσει από αλλού. Το ακούμε από αυτή την έκθεση ότι θέλει να δει αν άνοιξαν τα επαγγέλματα κτλ».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top