Επιμένει η κυβέρνηση: Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ κλείνει άμεσα η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα

«Ο Σόιμπλε παραδέχεται ότι η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς το Ταμείο»

Επιμένει η κυβέρνηση:  Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ κλείνει άμεσα η αξιολόγηση χωρίς  νέα μέτρα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πουθενά δεν αναφέρεται σε 4ο μνημόνιο, επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης, αναφορικά με σημερινή συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, καθώς όπως υποστηρίζουν «παραδέχεται  ότι η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Οι ίδιες πηγές επιμένουν -  παρά το δίλημμα που βάζει ο Σόιμπλε για νέα μέτρα ή τέταρτο μνημόνιο - ότι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, «καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ».

 Οι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι για πρώτη φορά, δημόσια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχεται ότι «η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ». 'Αποψη, όπως υπογραμμίζουν, που υποστηρίζει δύο χρόνια τώρα η Ελλάδα.

 Επιπλέον, επισημαίνουν ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στη συνέντευξή του προτείνει η συνέχιση του τρίτου προγράμματος να γίνει από τον ESM, με τη χαρακτηριστική δήλωση του: «Αυτό θα μπορούσε να ανατεθεί στον ESM -αφού πρώτα εγκριθεί από τη Bundestag». Ακόμη,  ισχυρίζονται ότι ο κ. Σόιμπλε είναι κατηγορηματικός αναφορικά με τα δημοσιεύματα ότι θα αντιδράσουν βουλευτές του κόμματός του: «Δεν θα υπάρξει καμία εσωτερική πολιτική ένταση, παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα». Επισημαίνουν ακόμη ότι και στην επιμονή του δημοσιογράφου για το «ποια θα είναι η αντίδραση στο εσωτερικό του κόμματός σας εάν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ;» η απάντηση του κ. Σόιμπλε παραμένει η ίδια: «Δεν υπάρχει καμία εσωτερική αντίδραση, γιατί επιθυμούμε πραγματικά να τηρηθούν οι συμφωνίες».

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ακόμα ότι «ο Β. Σόιμπλε πουθενά δεν αναφέρεται σε 4ο Μνημόνιο, αντιθέτως μιλά για τήρηση των συμφωνηθέντων» και ότι κάνει λόγο για «νέο πρόγραμμα», λόγω της ενδεχόμενης μη συμμετοχής του Ταμείου, που θα υλοποιηθεί μέσω του ESM, αφού πρώτα θα εγκριθεί από τη Bundestag, όπου «δεν θα υπάρχει καμία εσωτερική πολιτική ένταση» καθώς «παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα».

Το Μέγαρο Μαξίμου επικαλείται την δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι «αν αυτά δεν γίνουν σεβαστά από άλλους, τότε το παρόν πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις»  και συμπληρώνει:  «Δηλαδή, ο Β. Σόιμπλε επισημαίνει ότι προχωράμε με το παρόν τρίτο πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει, που θα το υλοποιήσει ο ESM, αν φύγει το ΔΝΤ, και μόνο ”αν δεν γίνει σεβαστό από άλλους τότε θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις"».

Επίσης, επισημαίνουν ότι το σημερινό πρόγραμμα είναι, έτσι και αλλιώς, πρόγραμμα του ESM, με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Ακόμη, ότι με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις συμφωνίες τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων του ESM αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι  κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν τέλος  ότι «αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top