Σόιμπλε: «Το ευρώ θα διαλυθεί αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες»

Τι δήλωσε στην Die Zeit ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Σόιμπλε: «Το ευρώ θα διαλυθεί αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες»

Η ευρωζώνη θα διαλυθεί, αν οι χώρες δεν τηρούν τους κανόνες, δήλωσε στην Die Zeit ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα σχέδια της Ελλάδας για χορήγηση επιπλέον σύνταξης στους Έλληνες τα Χριστούγεννα, ενώ η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης.

Όπως υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχουν ερωτηθεί για την άποψή τους ως προς το αν η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της.

«Η αρχική απάντηση είναι "όχι". Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η ευρωζώνη θα διαλυθεί», είπε, προσθέτοντας πως η δομή της νομισματικής ένωσης πρέπει να αλλάξει.

Ας σημειωθεί ότι:

1. Από την επίσημη σελίδα της ΕΚΤ, μπορεί οποιοσδήποτε να παρατηρήσει πως ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων –πρώτη των πρώτων- η Γερμανία, δεν έχουν καταληκτική ημερομηνία ανταλλαγής όχι μόνον των παλαιών εθνικών χαρτονομισμάτων τους, αλλά και των πρό ευρώ εθνικών τους κερμάτων

Δείτε πως αιτιολογείται από την ΕΚΤ η διαφοροποίηση αυτή:

Ανταλλαγή εθνικών νομισμάτων

Η ανταλλαγή παλαιών εθνικών τραπεζογραμματίων και κερμάτων, όπως το γερμανικό μάρκο ή η ισπανική πεσέτα, με ευρώ είναι ακόμη εφικτή στις περισσότερες περιπτώσεις και πραγματοποιείται μόνο στις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Η ΕΚΤ δεν ανταλλάσσει τραπεζογραμμάτια ή κέρματα.

Για να δείτε ποια τραπεζογραμμάτια ανταλλάσσονται με ευρώ, κάντε κλικ στη χώρα που σας ενδιαφέρει στο αριστερό μέρος της οθόνης και συμβουλευθείτε τις προθεσμίες που παρέχονται στον παρακάτω πίνακα. Αρκετές εθνικές κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να ανταλλάσσουν τραπεζογραμμάτια παλαιότερων σειρών από αυτές που απεικονίζονται εδώ.

Προθεσμίες

Ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν ορίσει προθεσμία για την ανταλλαγή εθνικών τραπεζογραμματίων και κερμάτων

2. Πριν από 2 χρόνια το RT είχε δημοσιεύσει τα παρακάτω:

Παρόλο που το γερμανικό μάρκο αντικαταστάθηκε από το ευρώ, οι Γερμανοί εξακολουθούν να έχουν ακόμα 12,9 δις σε παλιά γερμανικά μάρκα, δηλαδή περίπου 6,6 δις ευρώ, εκτιμά η γερμανική κεντρική τράπεζα. Η νοσταλγία των Γερμανών για το παλιό τους νόμισμα είναι το βασικό τους κίνητρο.

Η Γερμανία κατήργησε το γερμανικό μάρκο το 2002, όταν εισήλθε στην Ευρωζώνη. Όταν ενοποιήθηκαν ευρωπαϊκά νομίσματα η Bundesbank άρχισε να αλλάζει τα νομίσματα σε ευρώ με σταθερό ρυθμό και θα συνεχίσει να το κάνει επ 'αόριστον.

Αλλά ένας μεγάλος αριθμός χαρτονομισμάτων και κέρματα παραμένουν στην κατοχή του γενικού πληθυσμού. Εκτιμήσεις λένε οι Γερμανοί κατέχουν 169.000.000 χαρτονομίσματα και 24 δισεκατομμύρια κέρματα. Αν τα ποσά αυτά διαιρεθούν με τον πληθυσμό της Γερμανίας των 81 εκατομμυρίων… αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, κάθε άτομο κρατά περίπου 82 ευρώ σε γερμανικά μάρκα.

Απορίας άξιο είναι βέβαια γιατί δεν έχει οριστεί καταληκτική ημερομηνία μετατροπής των γερμανικών μάρκων… και το συνάλλαγμα σε ευρώ μπορεί να γίνεται επ’αόριστον…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top