Στο μάτι του ΚΥΚΛΩΝΑ ο Ντάισελμπλουμ- Τρελό ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ πριν το αυριανό EWG

Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα κράτη μέλη που διαφωνούν με την εκτίμηση της Κομισιόν

Στο μάτι του ΚΥΚΛΩΝΑ ο Ντάισελμπλουμ- Τρελό ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ πριν το αυριανό EWG

συζητήσεις Ελλάδας και Τρόικας θα ολοκληρωθούν πριν από το Eurogroup του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επίσης εκτιμά πως η λεγόμενη σιωπηρή διαδικασία στoν ESM πρέπει να συνεχιστεί κανονικά και τα μέτρα να εφαρμοστούν τώρα. Υπάρχουν όμως και τουλάχιστον τέσσερα κράτη μέλη που διαφωνούν.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου:

«Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι συζητήσεις Ελλάδας και Τρόικας για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού (SLA - staff level agreement) θα έχουν περατωθεί πριν από το Eurogroup του Ιανουαρίου, που συνεδριάζει στις 27 του μήνα. Αυτό μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, κοινοτικός αξιωματούχος μετά το πέρας της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών. Ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι το μόνο "δύσκολο σημείο" για την ολοκλήρωση της συμφωνίας παραμένει το κομμάτι των εργασιακών και πως η Κομισιόν αποφάσισε να μην παραμείνουν οι ελεγκτές στην τρόικα στην Αθήνα γιατί αφενός δεν χρειαζόταν κάτι τέτοιο, αφετέρου θα έστελνε ένα αρνητικό μήνυμα η παραμονή τους εκεί στις γιορτές.

Σε σχέση με το Euro Working Group, όπου και έχει παραπεμφθεί η υπόθεση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους, η εκτίμηση της Κομισιόν είναι πως η λεγόμενη σιωπηρή διαδικασία στoν ESM πρέπει να συνεχιστεί κανονικά και τα μέτρα να εφαρμοστούν τώρα. Υπάρχουν όμως και τουλάχιστον τέσσερα κράτη μέλη που διαφωνούν. Το EWG θα συνέλθει αύριο στις 15:00 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, το EWG θα πρέπει τουλάχιστον να αποσαφηνίσει τι είναι αναγκαίο για την “απόψυξη των παγωμένων μέτρων για το χρέος”. Θα αναμείνει δε, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, από την Ελλάδα “να απαντήσει σε αυτό το κάτι”».

Σκούρα τα πράγματα για τον Ντάισελμπλουμ

Αύριο στις 16:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, αναμένεται να συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup, με τη μορφή τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ, προκειμένου να εξετάσει το θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, η επεξεργασία των οποίων «πάγωσε» μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για τις παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Εντωμεταξύ, ευρωπαϊκές πηγές ότι ορισμένοι υπουργοί έχουν δυσαρεστηθεί με το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προχώρησε στην ανακοίνωση του παγώματος της εφαρμογής των μέτρων, χωρίς να τους συμβουλευτεί. Ένας από αυτούς ήταν και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο οποίος εξέφρασε ανοιχτά τη δυσαρέσκεια του την περασμένη Πέμπτη. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top