Σενάριο δημοψηφίσματος: Παρέμβαση Παυλόπουλου ζητά ο Βενιζέλος

«Υπάρχει ευθύνη των πολιτειακών οργάνων που κατά το Σύνταγμα έχουν αρμοδιότητα τα θέματα αυτά»

Σενάριο δημοψηφίσματος: Παρέμβαση Παυλόπουλου ζητά ο Βενιζέλος

Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ζητά ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει να διενεργήσει ένα νέο δημοψήφισμα.

«Εγώ δεν λέω ότι έχει στο μυαλό του ο κ. Τσίπρας ως πρώτη επιλογή ένα σενάριο επανάληψης των θεσμικών εκβιασμών και ατασθαλιών του 2015, αλλά θα έπρεπε να ξέρει ότι αν επιχειρήσει να πάει σε εκλογές υπό συνθήκες δήθεν ρήξης ή αν επιχειρήσει την επιλογή -η οποία θα είναι μια φάρσα πλέον- ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, είναι αναπόφευκτο να υπάρξει ''αντίσταση'' θεσμική. Υπάρχει ευθύνη των πολιτειακών οργάνων που κατά το Σύνταγμα έχουν αρμοδιότητα τα θέματα αυτά» προειδοποίησε ο κ. Βενιζέλος.

«Η χώρα δεν αντέχει άλλο παιχνίδια με τους θεσμούς. Αυτό που αυτό που έχει γίνει στη Δικαιοσύνη είναι πρωτοφανές, αυτό που έχει γίνει στα μέσα ενημέρωσης είναι επίσης πρωτοφανές» είπε και πρόσθεσε:«Αν η χώρα βρεθεί ξανά σε τεχνητά διλήμματα ευρωπαϊκής ταυτότητας, ευρώ -δραχμής και λοιπά, θα είναι κωμικοτραγικό. Θα είναι πραγματικά η επανάληψη της ιστορίας ως φάρσας, χωρίς κοινωνικές αναφορές, με επικοινωνιακούς εκβιασμούς τζάμπα μαγκιάς και εκεί πρέπει να υπάρξει απάντηση η οποία είναι κοινωνική, πολιτική, κοινοβουλευτική αλλά και πολιτειακή».

Αναφορικά με την ψηφοφορία για τις έκτακτες παροχές Τσίπρα, είπε: «Δεν επρόκειτο για μία ψήφο σε σχέση με την παροχή προς τους συνταξιούχους, αλλά για μία ψήφο την οποία η κυβέρνηση θα εκλάμβανε ως ψήφο εμπιστοσύνης, ως ψήφο συνενοχής. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποφάσισε στα όργανά της να υπερψηφίσει, αλλά διευκρίνισε ότι θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την αλλαγή της κυβέρνησης, μέσω εκλογών βεβαίως».

Σε ερώτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εκτιμά: «Όχι! Δεν θα φύγει ούτε από το πρόγραμμα, ούτε από την τρόικα. Θα παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι στο πρόγραμμα ως εμπειρογνώμονας, διότι αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία που διέπει τον ESM. Το ζήτημα είναι αν θα μετάσχει και ως δανειστής με ένα μικρό ποσό στο δάνειο των 85 δισ., το οποίο έχει μεν συμφωνηθεί, αλλά δεν έχει πει ποτέ έως τώρα η Ευρωζώνη αν θα το καλύψει πλήρως».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top