Τρέχει για να προλάβει η κυβέρνηση την αξιολόγηση

«Αγκάθι» το νέο μνημόνιο που απαιτούν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ

Σε πυρετώδεις ρυθμούς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να προλάβει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση έως τις 3 Δεκεμβρίου πολυνομοσχέδια με προαπαιτούμενα, οι θεσμοί άρχισαν και αυτοί να γράφουν το κείμενο της δεύτερης αξιολόγησης ενώ τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή τον προϋπολογισμό με πρόβλεψη για υπέρβαση των στόχων σε μια προσπάθεια να γλιτώσει πρόσθετα μέτρα.
Αν και το μνημόνιο προβλέπει για το 2017 πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%, ο προϋπολογισμός θα προβλέπει σημαντική υπέρβαση προκειμένου να καλυφθεί και το δημοσιονομικό κενό περίπου ενός δις ευρώ που βλέπουν οι θεσμοί. Μεγάλο αγκάθι στη διαπραγμάτευση είναι και τα εργασιακά. Το ΔΝΤ ζητάει αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους. Σύγκλιση υπάρχει στη νέα ρύθμιση για τη διάσωση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, τον λεγόμενο εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε πάλι σήμερα αυτό που απορρίπτει με κάθε ευκαιρία το Βερολίνο. Να δοθεί, δηλαδή, μαζί με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και ουσιαστική λύση για το χρέος : «Εάν κλωτσήσουμε το τενεκεδάκι πάλι στον δρόμο και πούμε, "θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια" για το πώς θα καταστήσουμε το ελληνικό χρέος βιώσιμο, τότε οι επενδυτές επίσης θα αναβάλλουν τις αποφάσεις τους για να επενδύσουν στην Ελλάδα» δήλωσε στη Wall Street Journal.
Από την πλευρά του όμως ο Υπουργός Οικονομικών Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένει στις αντιδράσεις του. "Όποιος μιλά τώρα για ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, δεν βοηθά εκείνους που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην χώρα" , υποστηρίζει ενώ νέες ενστάσεις δημοσιοποίησε και σήμερα.
Και δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο της κυβέρνησης η γερμανική στάση. Οι Ευρωπαίοι απαιτούν ένα νέο μνημόνιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. "Όλες αυτές οι συζητήσεις για το χρέος ελπίζω να οριστικοποιηθούν και η προϋπόθεση για αυτό είναι ότι δεν αποτελεί μόνο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, είναι και ένα πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου" δήλωσε ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ.
Στο ζήτημα του χρέους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, ο πρώτος στόχος της Αθήνας είναι στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα αποφασιστούν στο Eurogroup να ρυθμιστεί χρέος 65 δισ . ευρώ αντί για 40 δισ. ευρώ που σχεδιάζεται αρχικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σόιμπλε: Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους !
Πότε κατατίθεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή- Τι μέτρα περιλαμβάνει
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top