Αβραμόπουλος: Ο μηχανισμός του Δουβλίνου χρειάζεται βελτίωση

«Μη δίκαιο και μη βιώσιμο το σύστημα παροχής ασύλου»

​Την ανάγκη να βελτιωθεί ο μηχανισμός του Δουβλίνου τόνισε ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Αβραμόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Ήρθε η στιγμή να αντικατασταθούν οι χαοτικές, παράτυπες και επικίνδυνες μεταναστευτικές ροές, με την εξασφάλιση ασφαλών διαδρόμων διέλευσης», είπε και αναγνώρισε την ανεπάρκεια του μεταρρυθμισμένου μηχανισμούς του Δουβλίνου.

«Το υφιστάμενο σύστημα μετεγκατάστασης δεν λειτουργεί», είπε ο κ. Αβραμόπουλος και χαρακτήρισε ως μη δίκαιο και μη βιώσιμο το σύστημα παροχής ασύλου.

«Η Επιτροπή θα καταθέσει συμπληρωματικές προτάσεις για πρωτοβουλίες με στόχο την ύπαρξη μεγαλύτερης σύγκλισης στο ευρωπαϊκό σύστημα παροχής ασύλου και τον περιορισμό των δευτερογενών μετακινήσεων», συνέχισε ο Έλληνας επίτροπος.

Βάσει των νέων προτάσεων, στόχος είναι να ενισχυθεί περαιτέρω το σύστημα «Eurodac», σύστημα σύγκρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και ορισμένων μεταναστών, που αποτελεί πλέον ένα πολύτιμο εργαλείο ελέγχου, ενώ όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος οι διαδικασίες ασύλου θα αντικατασταθούν από πλήρως εναρμονισμένους κανονισμούς, με στοχευμένες τροποποιήσεις στην οδηγία που αφορά στους όρους υποδοχής.

Παράλληλα, θα δοθεί «ενισχυμένη εντολή» στον EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου), ώστε να αποφεύγονται πλέον τα φαινόμενα με μετανάστες που ξεκινούν επικίνδυνα ταξίδια.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές διαφορές στις προσεγγίσεις των κρατών-μελών στο θέμα της μετεγκατάστασης. Θα ήταν πιο αποτελεσματικό να χρησιμοποιήσουν τα κράτη-μέλη την ίδια μεθοδολογία», είπε.

Οι αλλαγές αφορούν στην κατανομή των μεταναστών στα διάφορα κράτη-μέλη με αποδοχή ενός κατώτατου ορίου που να μην είναι πολύ υψηλό.

«Η κατανομή θα πρέπει να ξεκινά πριν πιεσθεί υπερβολικά το σύστημα μιας χώρας-μέλους. Επίσης αλλάζουν τα βασικά κριτήρια: η ευθύνη για μια αίτηση ασύλου θα καθορίζεται ευθύς εξ' αρχής και στη βάση μιας κλείδας κατανομής, μεταξύ των κρατών-μελών��, εξήγησε και πρόσθεσε:

«Στο μέλλον θα υπάρξουν πολλές προκλήσεις για την Ευρώπη, όπως αυτή που αφορά τα κενά σε δεξιότητες και ειδικότητες, που θα χρειασθεί να καλυφθούν από μετανάστες με προσόντα».

«Το προσφυγικό αποτέλεσε καταλύτη για να επιταχυνθούν όλες αυτές οι διαδικασίες. Ίσως να φαίνεται ενίοτε, πολύ ζοφερή η εικόνα. Το ερώτημα είναι εάν εμείς οι Ευρωπαίοι θα καταφέρουμε να μετατρέψουμε αυτή την κρίση, αντί για καταστροφή, σε ευκαιρία», κατέληξε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top