Συμφώνησαν οι «28» για το προσφυγικό-Στην Τουρκία το «μπαλάκι»

Τι δήλωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Οι ηγέτες των 28 κρατών της Ε.Ε κατέληξαν σε κοινή πρόταση προς την Τουρκία, όπως αποκάλυψαν σε δηλώσεις τους μετά το τέλος του δείπνου εργασίας για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

Οι ηγέτες των «28» της Ε.Ε. θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, με πρώτη τη συνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σημειώνεται πως το το δείπνο εργασίας, την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, ολοκληρώθηκε χωρίς να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Χθες βράδυ, ο Ιταλό�� πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σημερινή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι» . Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά τη συμφωνία των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θέσεις που θα παρουσιάσουν στην Τουρκία για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες σήμερα, είπε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία αλλά θα πρέπει να γίνει σύντομα.

Η καγκελάριος δήλωσε επίσης πως η νόμιμη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει λίγες μέρες μετά τις πρώτες επιστροφές από την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολες, πρόσθεσε, αλλά όλες οι χώρες της ΕΕ θέλουν συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Την συμφωνία των χωρών της ΕΕ για την κοινή στάση που θα κρατήσουν στις συνομιλίες με την Τουρκία ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σ��βιέ Μπετέλ σε μήνυμά του στον κοινωνικό ιστότοπο Twitter.

«Η Τουρκία θα πιέσει την Ε.Ε. για τη διαδιακασία ένταξής της»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα πιέσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. στη συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο οποίος έφτασε στις Βρυξέλλες αργά χθες, δεν είχε δει ακόμα την τελευταία συμφωνία που ενέκριναν χθες οι χώρες της Ε.Ε. πριν τις σημερινές συνομιλίες που στοχεύουν σε μια συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για τον έλεγχο των μετανστευτικών ροών στην Ελλάδα.

«Η Ε.Ε. πρέπει να δει τη συνολική εικόνα», είπε ο αξιωματούχος για την διαδικασία ένταξης, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω του Κυπριακού. «Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες για την διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Έχουμε ήδη εκπληρ��σει τα αρχικά κριτήρια για πολλά κεφάλαια, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που (χρειάζονται) να γίνουν για να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια και αυτή παραμένει η προσδοκία μας», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής-Δεν μίλησαν καθόλου για το προσφυγικό

Τα "αγκάθια" στη Σύνοδο Κορυφής και το ενδεχόμενο βέτο από την Κύπρο

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top