Μέτρα-σοκ προς ψήφιση: Τι περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων

Προβληματισμός σε κυβέρνηση αλλά και ΝΔ για τα σκληρά μέτρα

Προβληματισμός τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση προκαλούν τα σκληρά μέτρα του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων που θα τεθούν προς ψήφιση την Τετάρτη.
Χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, ο δεύτερος γύρος των μέτρων περιλαμβάνει αλλαγές σε πρόωρες συντάξεις, νέο καθεστώς φορολόγησης αγροτών και αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια.
Ειδικότερα, τα μέτρα είναι:
Αγρότες: Καταργούνται σταδιακά οι φοροαπαλλαγές, καταργείται η επιδότηση πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες ενώ ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται από το 13% στο 26%. Αυξάνεται και η αύξηση της προκαταβολής φόρου σε επίπεδα υψηλότερα του 27,5% που είναι σήμερα.
Πρόωρες συντάξεις: Αλλάζει το όριο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο Δημόσιο και καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ώστε ως το 2023 να βγαίνουν οι εργαζόμενοι με πλήρη σύνταξη στα 67 έτη (ή στα 62 με 40 έτη εργασίας) και με μειωμένη στα 62 με 15ετία. Στη μεταβατική περίοδο προβλέπεται ποινή 16% για όποιον επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του νέου ορίου.
Ενοίκια: Αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης: για εισόδημα έως 12.000 ευρώ πηγαίνει από το 11% στο 15% και από 12.000 ευρώ και άνω στο 35% από 33%.
ΦΠΑ: Αυξάνεται από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ το όριο απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων.
ΕΝΦΙΑ: Διατηρείται για ακόμη δύο χρόνια.
Νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας με στόχο την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας.
Τράπεζες: Ενσωματώνεται η κοινοτική οδηγία για την εξυγίανσή τους, η οποίο προβλέπει και τη συμμετοχή (bail in) στο κόστος της εξυγίανσης των μετόχων, των ομολογιούχων και, εφόσον χρειαστεί, των καταθετών. Ωστόσο, αυξάνεται αισθητά το καθεστώς προστασίας το καταθέσεων έως 100.000 ευρώ.
• Αλλαγές σε πλειστηριασμούς α' κατοικίας και στα όρια κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top