Guardian: Σώζοντας την Ελλάδα, η Ευρώπη θα σώσει τον εαυτό της

«Ακόμη και αν δεν νοιάζεστε για την Ελλάδα, ένα Grexit θα ταρακουνούσε όλη την ήπειρο»

Guardian: Σώζοντας την Ελλάδα, η Ευρώπη θα σώσει τον εαυτό της

«Η Ευρώπη πρέπει να σώσει την Ελλάδα για να σώσει τον εαυτό της» τονίζει ο Guardian σε σημερινό του δημοσίευμα, όπου αναφέρει ότι οι συνέπειες της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ θα είναι κακές αλλά «αυτές ενός Grexit θα είναι χειρότερες».

«Δεν θα είναι απλά οικονομικές αλλά, ανθρωπιστικές, γεωπολιτικές και ιστορικές. Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια» τονίζει ο Τίμοθι Γκάρτον Ας, ο οποίος υπογράφει το άρθρο.

Σύμφωνα με τον βρετανό ιστορικό και καθηγητή Ευρωπαϊκών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, «μια τέτοια εξέλιξη θα είχε σοβαρές συνέπειες για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη θέση της στον κόσμο».

Ο ίδιος, αναδεικνύει στη συνεχεία την γεωπολιτική πλευρά του θέματος, εξηγώντας πως μια ριζοσπαστική κυβέρνηση μετά το Grexit θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία σε σχέση με την Ουκρανία.

dfsdf.jpg
Παράλληλα, τονίζει πως όσον αφορά τους χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, «η Ελλάδα δεν είχε θα κίνητρο για να μην τους στείλει απευθείας στους πλουσιότερους Ευρωπαίους που την εγκατέλειψαν».

Ο Ας στέκεται και στην παρουσία της Κίνας στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας «θα γινόταν η άκρη στην ουρά του “κινέζικου δράκου” και αργά ή γρήγορα θα έβγαινε ένα κεντρί από αυτή την ουρά».

«Συνεπώς, ακόμα κι αν κανείς δεν τρέφει καμία συμπάθεια για τους Έλληνες αλλά έχει λίγο μυαλό στο κεφάλι του και νοιάζεται έστω και λίγο για το μέλλον της Ευρώπης, καταλαβαίνει για ποιους λόγους πρέπει να διασωθεί η Ελλάδα» καταλήγει ο καθηγητής της Οξφόρδης.

BINTEO STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top