SZ: Οι Γερμανοί ρίχνουν δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα

Νέο δημοσίευμα για τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην χώρα μας

SZ: Οι Γερμανοί ρίχνουν δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα

​Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα η γερμανική Βουλή θα ψηφίσει ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, που περιλαμβάνει παράταση του ελληνικού προγράμματος και δωδεκάμηνη προληπτική πιστωτική γραμμή ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αναφέρει σε άρθρο της, με τίτλο «Δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα», η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Αν και αρχικά, όπως αναφέρει το άρθρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Α.Σαμαράς ήλπιζε ότι το 2015 η χώρα του θα τελείωνε με τα μνημόνια και θα έβγαινε στις αγορές χωρίς να εξαρτιέται από τους δανειστές και την τρόικα, το γεγονός ότι για να καλυφθεί το ύψος του χρηματοδοτικού κενού στον κρατικό προϋπολογισμό θα απαιτούνταν πιστώσεις από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και αμοιβαία κεφάλαια, προβλημάτισε τους δανειστές και άλλαξε τα σχέδια. Για πολλές χώρες της ευρωζώνης το ρίσκο αυτής της επιλογής παραήταν μεγάλο, όπως επισημαίνει η SZ. Προτίμησαν συνεπώς την παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, με την οποία η Αθήνα αποκτά περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των πιστώσεων ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι, την Πέμπτη ή την Παρασκευή, στην τελευταία ή προτελευταία συνεδρίαση του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί συζήτησ�� και μετά ψηφοφορία για την παράταση του ελληνικού προγράμματος, χωρίς πρόβλημα, όπως είχε σημειωθεί στο παρελθόν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τo γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει κατ΄ αρχήν την παράταση του ελληνικού προγράμματος και στη συνέχεια θα αναθέσει στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την εκπροσώπηση της Γερμανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) για να διαπραγματευθεί με την Αθήνα την προληπτική γραμμή στήριξης. Σε περίπτωση συμφωνίας των δύο πλευρών η γερμανική βουλή θα κληθεί να την επικυρώσει.

Στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα ο κ.Σόιμπλε, προκειμένου να μην προκαλέσει την δυσθυμία του γερμανικού κοινοβουλίου, επέβαλε να παραμείνει στο τραπέζι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήθελε να "ξεφορτωθεί" το ταχύτερο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top