Στενή συνεργασία για την ανάπτυξη αποφάσισαν Αθήνα και Βερολίνο

Τι ανέφεραν για τη σύσταση ελληνογερμανικού ιδρύματος νεολαίαςι

Στενή συνεργασία για την ανάπτυξη αποφάσισαν Αθήνα και Βερολίνο

Στενή συνεργασία για την ανάπτυξη αποφάσισαν Αθήνα και Βερολίνο, όπως αναφέρεται τουλάχιστον στην Κοινή Ανακοίνωση Τύπου που εξεδόθη, χθες, Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση του 4ου γύρου διαβουλεύσεων υψηλού επιπέδου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής εταιρικής σχέσης. Στις δράσεις συμπεριλαμβάνεται και η σύσταση ελληνογερμανικού ιδρύματος νεολαίας.

Το έργο της ελληνικής αντιπροσωπείας συντόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας και σε αυτήν συμμετείχε ο Υπουργός Εργασίας, κ. Ιωάννης Βρούτσης. Συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Παιδείας, κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των Υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υγείας, καθώς και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην δρομολόγηση νέων και στην επέκταση υφιστάμενων προγραμμάτων συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω ενδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα, επωφελούμενοι από την εν εξελίξει οικονομική ανάκαμψη. Μεταξύ αυτών κατατάσσονται προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, η διευκόλυνση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και προϊόντων διατροφής, ο εκσυγχρονισμός των επενδύσεων στον τομέατης κοινωνικής πρόνοιας και η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Οι δύο πλευρές εξήραν το γεγονός ότι, από τον Ιανουάριο 2014, βρίσκονται εν εξελίξει πάνω από 20 κοινά προγράμματα στον τομέα της καινοτομίας και έρευνας, ότι από τον Δεκέμβριο 2013 υπάρχουν δράσεις σε 10 διαφορετικούς τομείς στο πεδίο μεταρρυθμίσεων του συστήματος υγείας και ότι συστήθηκε το Institution for Growth, το οποίο αναμένεται στους επόμενους μήνες να λειτουργήσει, ώστε να παράσχει ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται ακόμη «στόχος των κοινών προσπαθειών είναι η ενίσχυση των δομών μιας ανταγωνιστικής και με εξαγωγικό προσανατολισμό οικονομίας, η οποία θα δημιουργεί βιώσιμες θέσεις εργασίας», ενώ μερικά από τα προγράμματα υλοποιούνται σε συνεργασία με την Task Force για την Ελλάδα.

Οι δύο πλευρές χαιρετίζουν επίσης την πρωτοβουλία για την σύσταση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, για την προώθηση της ανταλλαγής μεταξύ νέων των δύο χωρών και σημειώνουν ότι στο πλαίσιο ενός ελληνογερμανικού φόρουμ Νεολαίας, από 3 έως 6 Νοεμβρίου, στο Bad Honnef, συζητήθηκαν ιδέες και μελλοντικά προγράμματα.

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Όλες οι ανωτέρω πρωτοβουλίες αποτελούν τμήμα της Ελληνο-γερμανικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία δημιουργήθηκε το 2010 και έκτοτε οι δύο Κυβερνήσεις έχουν διαθέσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να επεκτείνουν αυτήν την εταιρική σχέση».


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top