Α.Σαμαράς: «τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Ακρόπολη»

«Η Δημοκρατία δεν επιβιώνει αν καταστραφεί η μεσαία τάξη» τόνισε

«Η Ακρόπολη διατηρήθηκε και επιβίωσε από ξένους εισβολείς» ανέφερε ο Αντώνης ​Σαμαράς κατά την έναρξη της ομιλίας του στους συμμετέχοντες στην άτυπη σύνοδο του Ecofin στη χώρα μας, κατά το δείπνο που παρέθεσε στο Μουσείο της Ακρόπολης προς τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.

O κ. Σαμαράς υπενθύμισε την κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν και επισήμανε ότι τόσα χρόνια μετά την απελευθέρωση παραμένει «πληγωμένο» το ιστορικό μνημείο του ανθρώπινου πολιτισμού, ενώ υπενθύμισε και την προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψουν τα μάρμαρα από το Λονδίνο στη χώρα μας.

Ακόμα, έκανε αναφορά στην ηρωική πράξη του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα όταν κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη λέγοντας πως ό,τι και αν έκαναν οι Έλληνες στο διάβα της Ιστορίας, ακόμη και όταν πολεμούσαν μεταξύ τους πάντα προστάτευαν την Ακρόπολη.

«Εδώ είναι η κοιτίδα, το λίκνο του πρώτου, του μοναδικού πειράματος της Δημοκρατίας, αυτό είναι το μέρος που οι πολίτες όρθωσαν το ανάστημά τους και να κυβερνηθούν με Δημοκρατία» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι καμία κοινωνική τάξη, σύμφωνα με τις αρχές της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να επιβιώσει από μία ευρείας κλίμακας αναταραχή αλλά αναφέρθηκε και στη διαπίστωση ότι η καταστροφή της μεσαίας τάξης απειλεί τη Δημοκρατία.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης στον αγώνα της Ελλάδας να ξεπεράσει διαχρονικά τα προβλήματά της και να βρίσκεται στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ύστερα από τις καταστροφικές συνέπειες του Βʼ Παγκόσμιου Πολέμου και ��ου εμφυλίου που ακολούθησε.

«Η Ευρώπη πρέπει τώρα να είναι πιο ενωμένη παρά ποτέ. Έχουμε όντως πολλά προβλήματα αλλά έχουμε γίνει σοφότεροι από τα λάθη μας. Σήμερα θεμελιώνουμε μία κοινή ταυτότητα, θα παραμείνουμε διαφορετικοί, αλλά ποτέ δεν θα γίνουμε πάλι διαιρεμένοι» τόνισε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ιστορία και ότι χάρη σε αυτή την προσπάθεια, αλλά και στη συμπαράσταση των εταίρων, αυτή η κρίση χρέους δεν μετατράπηκε σε κρίση όλης της Ευρώπης.

Απέδειξαν, είπε, ότι η αλληλεγγύη δεν είναι απλώς μια «ωραία λέξη» στην Ένωσή μας. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ενωμένης Ευρώπης μας.

«Ξέρουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, μένουν πολλά να γίνουν αλλά σαν Ευρωπαίοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να τα καταφέρουμε» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Για τη σημερινή συγκυρία ανέφερε ότι «τώρα η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, αλλά πραγματισμός δεν είναι να αποδεχθείς τη μοίρα σου, είναι να ξεπεράσεις τα προβλήματα».

Ο κ. Σαμαράς κατέληξε στην ομιλία του στους ευρωπαίους αξιωματούχους: «Από το κοινό μας παρελθόν μπορούμε να δούμε το κοινό μας μέλλον».

ΔΕΙΤΕ όλη την ομιλία του Πρωθυπουργού...

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top