Μηδενίζονται οι χρεώσεις των τραπεζών στα ATM, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης σε παρέμβασή του στη Βουλή.
IRIS: Xωρίς προμήθεια οι πληρωμές σε όλα τα καταστήματα από 1η Νοεμβρίου
«Ήρθα και ζήτησα να πάρω τον λόγο με αφορμή ένα άλλο ζήτημα που έχει ανακύψει σε σχέση με χρεώσεις ΑΤΜ τρίτων παρόχων. Χρεώσεις που δικαίως χαρακτηρίζονται αδικαιολόγητες. Αυτό που συνέβη μετά την πώληση μηχανημάτων από τράπεζα σε εταιρεία – τρίτο πάροχο που επιβάλλει χρεώσεις στους πελάτες της τράπεζας είναι μη αποδεκτή κατάσταση από τον Πρωθυπουργό και το υπουργείο Οικονομικών. Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την διαφωνία μας και η διαφωνία σημαίνει πράξη (…)».
Συγκεκριμένα τα επτά μέτρα που θα περιλαμβάνονται στην τροπολογία
- Αρχικά ισχύει ότι για μια τράπεζα οι πελάτες αντιμετωπίζουν μηδενικές χρεώσεις και αυτό πρέπει να το θεσμοθετήσουμε.
- Οι χρεώσεις των τραπεζών μεταξύ τους μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ χρεώνουν ακόμα και σήμερα έως 1,5 ευρώ. Οι χρεώσεις αυτές μηδενίζονται
- Θα μπει εθνικό πλαφόν 1,5 ευρώ για οποιαδήποτε άλλη χρέωση. Άλλη χρέωση είναι για παράδειγμα η χρέωση 3ου παρόχου ή η χρέωση ελληνικής τράπεζας σε ξένη τράπεζα.
- Σε οποιαδήποτε σύνδεση τράπεζας με τρίτο πάροχο, ο τρίτος πάροχος θα αντιμετωπίζει τους πελάτες της τράπεζας σαν να είναι ο ίδιος η τράπεζα. Δηλαδή θα έχει μηδενικές χρεώσεις
- Σε δημοτικές κοινότητες που διαθέτουν ένα ΑΤΜ και ισχύει ήδη η μηδενική χρέωση, η μηδενική χρέωση επεκτείνεται και στους 3ους παρόχους.
- Η ερώτηση υπολοίπου θα είναι δωρεάν και για τους 3ους παρόχους.
- Για τα εμβάσματα η χρέωση 0,5 ευρώ που ισχύει για τις τράπεζες θα ισχύει και για τους 3ους παρόχους.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.