ΕΝΦΙΑ: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την πρώτη δόση του 2024

Ποιοι έχουν  έκπτωση 10% - 50% ή δεν καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ 

ακίνητα

Λήγει σήμερα η προθεσμία της καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ

Να σημειωθεί ότι η καταβολή του ΕΝΦΙΑ φέτος γίνεται σε 11 δόσεις, αντί για 10 πέρσι, ενώ ειδοποιήσεις έχουν σταλεί από την  ΑΑΔΕ ηλεκτρονικά σε περισσότερους από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα κάνετε διορθώσεις στα εκκαθαριστικά

Στη  μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι φορολογούμενοι  οι οποίοι δεν είχαν μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023, θα καταβάλλουν το ίδιο συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι, αλλά με τη δόση ελαφρώς μειωμένο λόγω της μίας επιπλέον δόσης.    

ΕΝΦΙΑ 2024: Πόσες είναι οι δόσεις φέτος    

Το ελάχιστο ύψος της δόσης  πάντως για την καταβολή σε 11 δόσεις είναι τα 10 ευρώ. 

Η πρώτη δόση πρέπει να εξοφληθεί έως σήμερα, Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2024  και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2025.

ΕΝΦΙΑ: Από 10 σε 12 οι δόσεις πληρωμής από το 2025 - Τι ισχύει για φέτος

ΕΝΦΙΑ 2024: Πώς θα βρείτε το ποσό που πρέπει να καταβάλλετε 

Για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024 μπαίνετε στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του Taxis Net με τους προσωπικούς κωδικούς  και εν συνεχεία στις «Οφειλές εκτός ρύθμισης», όπου  βλέπετε τις 11 δόσεις του ΕΝΦΙΑ. 

ΕΝΦΙΑ 2024: Ποιοι έχουν εκπτώσεις ή δεν πληρώνουν φόρο ακινήτων 

Έκπτωση 10%  στον ΕΝΦΙΑ έχουν όσοι είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές (από πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες) και τους 12 μήνες του 2023.

Έκπτωση 50% έχουν ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, ενώ δεν καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ α νοικοκυριά με τρία και περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή η/ο σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Από τον ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται και οι  φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (π.χ. πλημμυροπαθείς Θεσσαλίας) 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top