Αλλάζουν τα τέλη κυκλοφορίας - Τι θα ισχύσει από το 2025

Μηδενικά τέλη κυκλοφορίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Έληξε η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας / Βίντεο από την ΕΡΤ 

Έτοιμο να κάνει σημαντικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας είναι το υπουργείο Οικονομικών. Για τον λόγο αυτό προχώρησε και στη συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία θα εισηγηθεί όσα πρόκειται να αλλάξουν. 

Από την επόμενη χρονιά, περίπου 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων, θα διαπιστώσουν αλλαγές όχι μόνο στο ύψος των τελών, αλλά και στις ποινές εκπρόθεσμης πληρωμής.

Τέλη κυκλοφορίας: Λήγει η προθεσμία της παράτασης πληρωμής 

Τέλη Κυκλοφορίας 2025: Το έργο της ειδικής ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε

 Δουλειά της ομάδας εργασίας είναι, σύμφωνα με την απόφαση είναι η αναμόρφωση και επικαιροποίηση του πλαισίου, η διατύπωση απόψεων σχετικά με κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, η επεξεργασία και μελέτη των νέων τεχνολογικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών εξελίξεων καθώς και των όρων, προϋποθέσεων και κριτηρίων διαμόρφωσης του κόστους των τελών.

Τον Σεπτέμβριο  του 2024, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα γίνει η παρουσίαση του πρώτου σχεδίου που θα έχει εκπονήσει σχετικά η ομάδα εργασίας. Έως τότε, έχει αναλάβει να μελετήσει προσεκτικά και σε βάθος τι ισχύει σε άλλες χώρες. 

Τι είναι το MyAuto: 26.000 κατέβασαν την εφαρμογή στο Gov.Gr

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, τα τέλη κυκλοφορίας διαφοροποιούντα ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων ή τον κυβισμό του οχήματος (για παλαιά αυτοκίνητα) ενώ προβλέπεται πλήρης απαλλαγή για ηλεκτρικά οχήματα και υβριδικά που εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους. 

Με μηδενικά τέλη κυκλοφορίας τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Μετά τις αλλαγές που θα έρθουν, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι τα μόνα που θα έχουν μηδενικά τέλη. Σήμερα δεν πληρώνουν τέλη τα καινούργια υβριδικά με ταξινόμηση μετά την 1-1-2021, εφόσον εκπέμπουν λιγότερα από 122 gr/Km. 

Παράλληλα, με στόχο να μην κυκλοφορούν πια στους δρόμους αυτοκίνητα 20 ετών και άνω, συζητείται το πως θα δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα ώστε να γίνει απόσυρση και αντικατάστασή τους. Η τελευτατία έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για την οδική ασφάλεια έδειξε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι 17 χρόνια, την ώρα που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι τα 12 χρόνια. 

Τέλη κυκλοφορίας: Οι 3 τρόποι πληρωμής και το πρόστιμο

Ο ομάδα που έχει συσταθεί θα μελετήσει, ακόμα, και το ενδεχόμενο αλλαγής στα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας.

Αυτό που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι η καθιέρωση κλιμακωτών πρόσθετων χρεώσεων ανάλογα με την καθυστέρηση πληρωμής των τελών. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top