Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις έως 30%   

Μεγάλες ανατροπές λόγω δικαστικών αποφάσεων   

ευρώ

Αυξήσεις στις συντάξεις έως και 30% μπορούν να δουν συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων, λόγω δικαστικών αποφάσεων που τους δικαιώνουν.

Συντάξεις: Αλλάζουν οι ημερομηνίες πληρωμών - Πότε θα καταβάλλονται

Αυτές έρχονται λόγω των περικοπών που υπήρχαν σε συνταξιούχους την περίοδο των μνημονίων.

Οι αυξήσεις μπορεί να κυμανθούν από 10 – 30% και προκύπτουν για τις συντάξεις των συνταξιούχων δικαστών, οι οποίοι είχαν καταθέσει προσφυγή και δικαιώθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις μνημονιακές περικοπές.

Αύξηση 10-30% σε συντάξεις δικαστών

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο, να υπάρξουν και άλλοι δικαιούχοι, όπως είναι οι βουλευτές οι οποίοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2012, ημερομηνία νομοθέτησης των περικοπών στις συντάξεις (ν.4093), προκύπτουν νέα δεδομένα από τη συγκεκριμένη απόφαση, όπως γράφει το ΕΝΔΙΣΥ.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι θα πρέπει να καθαρογραφεί το τελικό κείμενο της εν λόγω απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη κρίση επ’ αυτής. Όμως επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση οι δικαιούχοι είναι όσοι είχαν καταθέσει έγκαιρα σχετικές προσφυγές.

Ταυτόχρονα, «δίνεται σήμα» σε όλα τα σχετικά δικαστήρια που θα γίνουν εφεξής, με ανάλογο αίτημα, για να παρθούν αντίστοιχες αποφάσεις. Επίσης, χωρίς να υπάρχει ακόμα το τελικό κείμενο της απόφασης, φαίνεται ότι διατηρούν το δικαίωμα οι συνταξιούχοι δικαστικοί, να προβούν σε ανάλογη προσφυγή, διεκδικώντας αντίστοιχη προσαρμογή στις συντάξεις τους. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, εξαιτίας του ειδικού καθεστώτος που ισχύει στον εν λόγω κλάδο, οι διεκδικήσεις τους υπόκεινται σε διετή παραγραφή. Αυτό σημαίνει ότι όσοι υποβάλλουν προσφυγές εντός του τρέχοντος έτους, θα διεκδικούν ποσά της περιόδου 2021 – 2022.

Έρχονται αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις - Νέα μέτρα για τους ευάλωτους

Αντίστοιχα, όσοι επιλέξουν να πράξουν κάτι ανάλογο το 2024, οι διεκδικήσεις τους θα αφορούν την περίοδο 2022 – 2023 και μόνο. Όσοι έχουν ήδη υποβάλλει σχετική προσφυγή, σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μπορούν να έχουν βάσιμες πιθανότητες, όταν εκδικαστεί η υπόθεσή τους, να δικαιωθούν αναλόγως και πλέον οι συντάξεις τους να μην υπολείπονται του 60% του μισθού των εν ενεργεία δικαστών. Σχετική απόφαση είχε υπάρξει ήδη από το 2021, από το Μισθοδικείο.

Την ίδια στιγμή, πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν η απόφαση αυτή «ανοίγει τον δρόμο» και για συνταξιούχους άλλων κλάδων και ειδικών ταμείων (πχ πανεπιστημιακοί), ώστε να προβούν σε ανάλογες διεκδικήσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top