700 εκατ. ευρώ ειπλέον προϋπολογισμός για Market Pass, Youth Pass 

Για πού αλλού προορίζεται η πρόσθετη δαπάνη από το Υπ. Εθνικής Οικονομίας  

ευρώ δεσμίδες

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 700 εκατ. ευρώ κατέθεσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να καλυφθούν οι πρόσθετες δαπάνες που σχετίζονται με τις ενισχύσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και θα καταβληθούν εφέτος (market pass, youth pass, αύξηση μισθολογίου μελών ΔΕΠ). 

Market Pass 2: Ποιους μήνες αφορά - Πότε ανοίγει το vouchers.gov.gr

Επίσης, θα καλυφθούν έκτακτες δαπάνες που προέκυψαν λόγω των διπλών εκλογών Μαΐου και Ιουνίου, έκτακτες ανάγκες του υπουργείου Υγείας, καθώς και επιβαρύνσεις φορέων του Δημοσίου- βασικά συγκοινωνιακών- που οφείλονται στην ενεργειακή κρίση. Σε κάθε περίπτωση οι δαπάνες αυτές δεν επηρεάζουν το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% στο τέλος της χρονιάς.

Η δαπάνη για Market Pass και Youth Pass από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό   

Αναλυτικά, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός καλύπτει τα εξής:

Παρουσιάζονται τα νέα μέτρα: Market Pass, Youth Pass και αυξήσεις μισθών

-251 εκατ. ευρώ για την επέκταση του Market Pass έως τον Οκτώβριο,
-30 εκατ. ευρώ για το Youth Pass,
-50 εκατ. ευρώ για την αύξηση του μισθολογίου των μελών ΔΕΠ από 07/10/2022,
-100 εκατ. ευρώ για τη διεκπεραίωση των αυτοδιοικητικών εκλογών Α' και Β' βαθμού,
σε συνέχεια των διπλών εκλογών τον Μάιο και τον Ιούνιο,
-Περίπου 150 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με προμήθειες φαρμάκων, αμοιβές νοσηλευτικού προσωπικού ορισμένου χρόνου, του ΕΚΑΒ και λοιπές λειτουργικές δαπάνες,
-Περίπου 120 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών φορέων Γενικής Κυβέρνησης εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της συνεπακόλουθης αύξησης των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών.

Ποια είναι τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Παράλληλα, το υπουργείο δημοσιοποίησε ενημερωτικό σημείωμα με ερωτήσεις- απαντήσεις (συμπεριλαμβάνεται αυτή για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό) για το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας». Το σημείωμα αναφέρει μεταξύ άλλων :

Αυτές είναι οι αυξήσεις που θα πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι – Παραδείγματα

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών της τάξεως των 4,4 δισ. ευρώ και καλύπτουν το σύνολο της τετραετίας. Όσα περιλαμβάνονται σε αυτό είχαν προαναγγελθεί και υλοποιούνται άμεσα. Ουσιαστικά καλύπτουν το 50% περίπου των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εστιάζουν στην ενίσχυση του εισοδήματος τόσο των μισθωτών, δηλαδή των δημοσίων και των ιδιωτικών υπαλλήλων, όσο και των νέων και συνολικά των ελληνικών οικογενειών.

Οι αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο  

Συγκεκριμένα:

Οι παρεμβάσεις που αφορούν τις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων συνοψίζονται ως εξής:

-Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τόσο του Ενιαίου όσο και των Ειδικών Μισθολογίων.
-Αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
-Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.
-Αύξηση των επιδομάτων παραμεθορίου, ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους.
-Επιπλέον των παραπάνω, αυξήσεις στις αποδοχές των Πανεπιστημιακών κατ' εφαρμογή σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ και μέσω της θέσπισης επιδόματος βιβλιοθήκης.

Πέραν αυτών, με το ίδιο νομοσχέδιο:

-Αυξάνεται το αφορολόγητο για τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα.
-Παρατείνεται έως τον Οκτώβριο το «market pass».
-Θεσπίζεται από φέτος το «youth pass» ύψους 150 ευρώ για 200.000 νέους.
-Απαλλάσσονται μόνιμα από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.
-Μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες.
-Τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών του.
-Θεσμοθετείται η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Όλα τα παραπάνω δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας η οποία -όπως έδειξε και η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας- αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Εξαντλούμε τα περιθώρια, μένοντας όμως πιστοί στις βασικές αρχές για σοβαρή δημοσιονομική και συνολικότερα οικονομική πολιτική.

Τι ισχύει με τις αυξήσεις στις απολαβές των μελών ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό)

Αναφορικά με τα μέλη ΔΕΠ (καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές), είναι τα πλέον ωφελημένα από τις αυξήσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο καθώς πέραν των παραπάνω αυξήσεων θα δουν επιπλέον αυξήσεις που μεσοσταθμικά αγγίζουν το 10%. Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζεται, αναδρομικά από 07/10/2022, το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι) σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ ενώ θεσπίζεται και ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης της τάξεως των 100-200 ευρώ τον μήνα αναλόγως την εκπαιδευτική βαθμίδα. Έτσι, ένας λέκτορας με 2 παιδιά και με αποδοχές 1.889 ευρώ (έως 31/12/2022) θα δει αύξηση του μισθού του στις 2.208 ευρώ λόγω:

-Της επιπλέον αύξησης που θα λάβει κατ' εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ
-Της θέσπισης του επιδόματος βιβλιοθήκης
-Της οριζόντιας αύξησης 70 ευρώ
-Της αύξησης της οικογενειακής παροχής για τα δυο παιδιά (επιπλέον 50 ευρώ).

Η συνολική αύξηση των αποδοχών του από όλα τα παραπάνω ξεπερνά το 16,8% και σε αυτήν δεν συνυπολογίζεται η ωφέλεια που θα έχει από την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα αποφέρει επιπλέον όφελος 220 ευρώ τον χρόνο.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top