Ακίνητα: Μετά τις εκλογές οι αλλαγές σε αντικειμενικές αξίες

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Βήμα - βήμα η εκτύπωση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ / Βίντεο: Mega

Μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των αιτήσεων – ενστάσεων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που έχουν υποβάλει σχεδόν ένας στους δύο δήμους της χώρας.

Παράλληλα, θα προχωρήσει η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα, αλλά και η ενεργοποίηση του συστήματος αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των τιμών της αγοράς.

Τι αλλάζει για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου σε σχέση με τις 21 Μαΐου

Η αρμόδια επιτροπή έχει ξεκινήσει να βλέπει τα αιτήματα των δήμων που ζήτησαν να μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές και μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα αναλάβουν οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες για τους δήμους.

Εκλογές 2023: Νέα κόντρα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τους έμμεσους φόρους

Οι νέες τιμές ζώνης δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και σε κάθε περίπτωση δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2023.

Εκλογές 25 Ιουνίου 2023: Προβάδισμα 20 μονάδων και αυτοδυναμία ΝΔ

Οι δήμοι, που έχουν ζητήσει με αιτιολογημένη γνώμη αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022, ανέρχονται σε περίπου 145.

ΕΝΦΙΑ: Αλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων με τα νέα πιστοποιητικά

Στην Αττική μόνο, εκτός από τον Δήμο Αθηναίων που ξεκίνησε τον σχετικό «χορό», αιτήματα για μείωση των τιμών ζώνης έχουν υποβληθεί επίσης από τους Δήμους Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ζωγράφου, Αγίου Δημητρίου, Παλλήνης και Μοσχάτου-Ταύρου.

Για «ενίσχυση» του ΕΝΦΙΑ μίλησε ο Παραστατίδης - «Άδειασμα» από ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές όπου θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών με αρμόδια στελέχη να αναφέρουν ότι οι διορθώσεις στις τιμές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το καλοκαίρι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top