Καλοκαιρινή άδεια: Πόσες ημέρες δικαιούστε - Πώς θα τις υπολογίσετε

Ποιοι δικαιούνται 30 ημέρες - Πότε αυξάνονται οι μέρες άδειας

Καλοκαιρινή άδεια: Πόσες ημέρες δικαιούστε - Πώς θα τις υπολογίσετε

Ο Ιούνιος είναι προ των πυλών και ήδη πολλοί εργαζόμενοι σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές διακοπές του.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ), ο χρόνος χορήγησης των αδειών καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ μισθωτών και εργοδότη, ωστόσο τουλάχιστον οι μισοί από τους μισθωτούς πρέπει να πάρουν άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Αγίου Πνεύματος 2023: Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν

Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια εντός δύο μηνών από το χρονικό σημείο, κατά το οποίο διατυπώθηκε το σχετικό αίτημα. Επίσης, υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια οπωσδήποτε πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους, έστω και αν ο μισθωτός δεν την έχει ζητήσει.

Άδεια μητρότητας: Πώς μπορούν οι μπαμπάδες να πάρουν έως 7 μήνες

Καλοκαιρινή άδεια: Πώς θα υπολογίσετε πόσες μέρες δικαιούστε

Εκτός από τις απαραίτητες… διαπραγματεύσεις με τους συναδέλφους, είναι κρίσιμο να ξέρουν οι εργαζόμενοι και πόσες ημέρες δικαιούνται.

Κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος που προσελήφθη ο εργαζόμενος ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται, σύμφωνα με τον χρόνο απασχόλησης.

•    Πενθήμερη εργασία (20 εργασίμων ημερών)

Εκλογική άδεια: Τι ισχύει σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα 

Τον πρώτο χρόνο εργασίας, κάθε εργαζόμενος με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούται 20 εργάσιμες ημέρες ετήσιας άδειας.

Τον δεύτερο χρόνο εργασίας, κάθε εργαζόμενος με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούται 21 εργάσιμες ημέρες ετήσιας άδειας.

Κοινωνικός Τουρισμός: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές

Για τον τρίτο και τα επόμενα εργασιακά έτη ο εργαζόμενος δικαιούται 22 εργάσιμες ημέρες ετήσιας άδειας.

•    Εξαήμερη εργασία (24 εργασίμων ημερών)

Τον πρώτο χρόνο εργασίας, κάθε εργαζόμενος με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούται 24 εργάσιμες ημέρες ετήσιας άδειας.

Καλοκαιρινές εκπτώσεις 2023: Πότε ξεκινούν, πόσο θα κρατήσουν

Τον δεύτερο χρόνο εργασίας, κάθε εργαζόμενος με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούται 25 εργάσιμες ημέρες ετήσιας άδειας.

Για τον τρίτο και τα επόμενα εργασιακά έτη ο εργαζόμενος δικαιούται 26 εργάσιμες ημέρες ετήσιας άδειας.

Σημειώνεται πως μετά τη συμπλήρωση 10 ετών εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών, αν απασχολείται 5 ημέρες την εβδομάδα και 30 εργασίμων ημερών, αν απασχολείται 6 μέρες την εβδομάδα.

Ενώ, μετά την συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες για πενθήμερη εργασία και 31 μέρες για εξαήμερη εργασία.

Μπορείτε να υπολογίσετε την άδειά σας στην εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top