Άδεια μητρότητας: Πώς μπορούν οι μπαμπάδες να πάρουν έως 7 μήνες

Στους 9 μήνες πλέον η άδεια μητρότητας

Άδεια μητρότητας: Πώς μπορούν οι μπαμπάδες να πάρουν έως 7 μήνες

Να μεταβιβάσουν έως και 7 μήνες από την ειδική άδεια μητρότητας στον πατέρα έχουν οι μητέρες.

Η άδεια μητρότητας, με τον νόμο 4997 του 2022, επεκτάθηκε στους 9 μήνες, από τους έξι που ήταν μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2022.

Η μητέρα μπορεί να πάρει την άδεια μητρότητας, εφόσον έχει μισθωτή απασχόληση

Άδεια μητρότητας: Πώς θα την επεκτείνετε στους 9 μήνες

Για να μπορεί να μεταβιβασθεί στον πατέρα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι και αυτός να εργάζεται ως μισθωτός με σύμβαση ορισμένου ή αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

ΓΣΕΕ: Πόσες μέρες άδεια δικαιούστε για να ψηφίσετε στις εκλογές

Μπορεί να μεταφερθεί από 1 μέχρι και 7 μήνες στον πατέρα και οι υπόλοιποι να χρησιμοποιηθούν από τη μάνα, ώστε συνολικά να συμπληρωθεί το 9μηνο, που προβλέπει ο νόμος.

Άδεια πατρότητας 14 ημερών - Ποιοι μπαμπάδες τις δικαιούνται

Παραδείγματος χάριν, μπορεί η μητέρα να πάρει τους πρώτους 5 μήνες και ο πατέρας τους υπόλοιπους 4 μήνες ή η μητέρα να πάρει τους 3 πρώτους μήνες και ο πατέρας του υπόλοιπους 6 μήνες.

Πώς θα μεταβιβάσετε την άδεια μητρότητας στον πατέρα

Για να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση της άδειας, η μητέρα οφείλει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στη ΔΥΠΑ μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (https://www.gov.gr/).

Εφορία: Οι 20 βεβαιώσεις που βγαίνουν με έναν κλικ και χωρίς αίτηση

Σε αυτή τη δήλωση θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ του πατέρα, το διάστημα της άδειας που έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει η ίδια και το διάστημα της άδειας που μεταβιβάζει στον πατέρα με συνολική διάρκεια έως 7 μήνες.

Η χορήγηση της άδειας στον πατέρα μπορεί να γίνει αφού η μητέρα κάνει χρήση της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας απουσίας από την εργασία της (3 μήνες) ή και μετά τη λήξη της ετήσιας κανονικής άδειας των δύο γονέων.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top