«Κάλυψη»: Ξεκινά το πρόγραμμα για σπίτια με μηδενικό ενοίκιο σε νέους

Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις

Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί τα ενοίκια τους τελευταίους μήνες / Βίντεο: Alpha  

Στην τελική ευθεία έχει μπει το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη στέγαση νέων, ηλικίας 25 έως 39 ετών σε ιδιωτικές κατοικίες με επιδότηση ενοικίου από το Δημόσιο.

Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα υποστηρίζει τη στέγαση 3.000 δικαιούχων με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών.

Η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος προγραμματίζεται να γίνει εντός του Μαρτίου.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

Οι κατοικίες που θα μισθωθούν για την στέγαση των νέων, σε 57 Δήμους όλης της χώρας, είναι εκείνες που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, εφόσον βέβαια οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα και υποβάλουν σχετική αίτηση.

Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Ποιοι είναι δικαιούχοι

Ωφελούμενοι είναι νέοι ηλικίας 25-39 ετών που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δεν έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία και κατοικούν σε έναν από τους Δήμους που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Μεγάλο το κόστος στέγασης στην ΕΕ - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται ανά Δήμο με μοριοδότηση σύμφωνα με τα εξής κριτήρια: πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ, άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Αν μια οικογένεια συγκεντρώνει περισσότερα από ένα κριτήρια, τα μόρια αθροίζονται (εκτός από τα κριτήρια για πολύτεκνους / τρίτεκνους / οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά).

Κοινωνική Αντιπαροχή: 2.500 νέοι σε σπίτια με χαμηλό ενοίκιο

Το πρόγραμμα καλύπτει τις δαπάνες μίσθωσης των κατοικιών για τρία χρόνια. Η δαπάνη για κάθε κατοικία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό με το οποίο είχε διατεθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Εστία» συν τον πληθωρισμό του 2022.

Τράπεζες: Ήρθαν τα πακέτα για φθηνότερες συναλλαγές – Ποιους συμφέρουν

Καλύπτονται επίσης δαπάνες για την επισκευή φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα,  έως 500 ευρώ ανά κατοικία κατά τη διάρκεια της μίσθωσης με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών και έως το τετραπλάσιο του μηνιαίου μισθώματος κατά τη λήξη της μίσθωσης κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη, που συνοδεύεται από βεβαίωση ιδιώτη μηχανικού για το κόστος αποκατάστασης των φθορών.

Ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου: Τι είναι και πώς λειτουργεί

Τέλος, καλύπτονται οι δαπάνες μετακόμισης, έως 1000 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Αναλυτικά οι δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top